Verhalen

Turn the page

Tags: masira | muziek
15 juni, 2023

‘Here I go,’ zong Bob Seger in 1971, ‘playin’ star again. There I go, turn the page.’ Joop Overgaauw zong het hem gloedvol na tijdens het optreden van KWIK in Panama in 2018. En nu heeft Joop zelf de laatste bladzijde omgeslagen. Hij is afgelopen maandag op 75-jarige leeftijd overleden.

Zijn broer Wim Overgaauw, de bekende jazzgitarist, was veel beroemder, maar Joop was de laatste jaren van ons. Hij woonde eerst bij De Veste en later in een satellietwoning van Masira in Amsterdam Nieuw-West. Sinds 2014 speelde hij mee met diverse muziekprojecten van HVO-Querido zoals KWIK.

Muzikaal

Het nummer Turn the page gaat over de ups en vooral downs in het leven van een rockmuzikant on the road. Daarover kon Joop uit de eerste hand meepraten. In een interview uit 2017 vertelt hij over zijn rijke muzikale leven, inclusief drugsgebruik.
Joop Overgaauw komt uit een zeer muzikaal gezin. Zijn broer speelde met tal van Amerikaanse jazzgrootheden, muzikanten die ook bij de familie Overgaauw over de vloer kwamen en logeerden. Van zijn broer kreeg Joop zijn eerste basgitaar. Vanaf zijn vijftiende speelt hij in een lange, lange reeks bandjes en bands in binnen- en buitenland.

Jop Overgaauw met basgitaar bij Eiwerk in 2017

Jop Overgaauw met basgitaar bij Eiwerk in 2017

Goed gekozen

Joop had een uitstekende neus voor muziek. Hij wist ook zijn covers raak te kiezen met nummers die goed bij hem pasten. In Paradiso zingt hij met KWIK Before the Deluge van Jackson Browne. In de show in de Q-Factory in 2022 zingt Joop, zelf afkomstig uit een arbeidersgezin, Working Class Hero van John Lennon. Tijdens het laatste optreden in De Brakke Grond zingt hij She Belongs to Me van Bob Dylan. Een nummer dat hij als tiener met The Guardians, zijn eerste band, ook al coverde. En dezelfde avond vertolkt hij samen met Lies Schilp Wild Horses van de Stones.

Verder lezen en luisteren

Luister hier naar de uitzending met Joop Overgaauw van Radio De Verbinding.
In 2020 stond Joop in ons muziekmagazine Lost in Music.

Joop Overgaauw in Paradiso in 2017

Joop Overgaauw in Paradiso in 2017

Uitvaart

De uitvaart van Joop Overgaauw is op dinsdag 20 juni bij uitvaartcentrum Zuid aan de Fred. Roeskestraat 91 in Amsterdam. De herdenking is van 10:15 tot 10:45 uur. Van 10:45 tot 11:15 is er gelegenheid tot condoleren. Daarna vindt de crematie in besloten kring plaats bij de Nieuwe Ooster.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.