Betrekken en ondersteunen
Als naaste betrekken we je graag snel en zo veel mogelijk. Belangrijk zijn de gesprekken met jou, je dierbare en de begeleider.
“Werken met naasten verlicht mijn werk als zorgverlener. Je kunt meer voor je cliënt betekenen, doordat je zorgen en taken met elkaar deelt. De naasten kennen de cliënt als geen ander; samen kunnen we de bewoner de beste ondersteuning bieden.”
Naaste betrekken in gesprekken
Regelmatig zijn er gesprekken tussen naaste, cliënt en hulpverlener. We noemen dit triadische gesprekken. Triade betekent driehoek. Hierin bespreken en evalueren wij het begeleidingsplan en bereiden we het vervolgtraject voor. Daarbij kan je denken aan overplaatsing, verhuizing of uitschrijving.
In deze gesprekken telt ieders belang, want goed samenwerken vinden wij belangrijk. Dit doen wij door:
- elkaar te leren kennen in een (triadisch) gesprek;
- afspraken te maken over de (inhoud van) de samenwerking;
- ieders taken te bespreken en deze vast te leggen.
In onze samenwerking vinden we het belangrijk dat we:
- contact met elkaar hebben in goede en in slechte tijden zoals bij een crisis of terugval;
- uitgaan van vertrouwen, gelijkwaardigheid en ruimte voor emoties.
Geen netwerk
Heeft een cliënt geen netwerk meer, dan gaan we in gesprek om te kijken of er banden hersteld kunnen worden of dat hij of zij een nieuw netwerk wil opbouwen.
Ondersteuning van de naaste
Het kan zijn dat je als naaste ondersteuning nodig hebt. Dan kijken we samen wat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan aandacht voor je emoties, aan tips hoe je dingen kan benoemen of aan bijeenkomsten of trainingen voor naasten.
voorggznaasten.amsterdam
De website voorggznaasten.amsterdam is een gezamenlijk initiatief van de Amsterdamse ggz-instellingen en de gemeente Amsterdam. Ook HVO-Querido is bij dit initiatief betrokken. Hier vind je allerlei informatie zoals tips, cursussen, zelfhulpgroepen en een agenda met bijeenkomsten en lezingen.
“Ik had geen idee dat er in Amsterdam zoveel mogelijkheden waren waar ik kan mijn verhaal kan doen of een training volgen. Zo hoef ik niet alleen afhankelijk te zijn van de hulpverlener.”