Werken aan herstel en ervaringsdeskundigheid

Iedereen is welkom bij het Herstelbureau. Wij zorgen voor een huiselijke sfeer waarin je helemaal jezelf mag zijn. We geloven dat herstel voor iedereen mogelijk is. De medewerkers van het Herstelbureau kunnen hierover uit eigen ervaring vertellen. Zo leren we van elkaar.

  1. HVO-Querido
  2. >
  3. Cliënt
  4. >
  5. Werken aan herstel en ervaringsdeskundigheid

Wat doet het Herstelbureau?

De medewerkers van het Herstelbureau kijken samen met mensen waar hun behoeftes liggen en hoe iemand stappen kan gaan zetten in dat eigen herstelproces. Zij begeleiden met veel liefde en kracht herstelgroepen en trainingen.

Alle medewerkers van het Herstelbureau weten uit eigen ervaring hoe het is om een herstelproces door te maken en hebben ruime ervaring in het ondersteunen van herstel bij anderen.

Wat biedt het Herstelbureau?

Mensen kunnen deelnemen aan onze herstelgroepen en trainingen. Daarnaast is het mogelijk om stap voor stap kennis te maken met ervaringsdeskundigheid en die misschien zelf ook te gaan ontwikkelen. Het Herstelbureau geeft ook voorlichting over herstel en ervaringsdeskundigheid.

Herstellen doe je zelf, samen komen we verder.

Voor wie is het Herstelbureau?

Het Herstelbureau is een plek waar mensen met allerlei achtergronden aan hun eigen herstel kunnen werken en met elkaar in gesprek kunnen gaan. Dit kan op onze locatie en op allerlei plekken in de stad. Binnen en buiten HVO-Querido zijn er mogelijkheden om aan te sluiten bij het Herstelbureau.

Het Herstelbureau heeft een ruime locatie naast het Centraal Bureau van HVO-Querido. Er zijn twee mooie trainingsruimtes, een gezellige keuken en een praktische werkruimte.

Activiteiten

Herstelgroepen
Het Herstelbureau organiseert doorlopende herstelgroepen op diverse locaties van HVO-Querido. Deze worden per locatie begeleid door dezelfde collega, zodat er altijd een vertrouwd gezicht aanwezig is. Deelnemers kunnen hierbij ook zelf een thema inbrengen of inleiden. Alleen luisteren mag ook. Het is maar net waar op dat moment behoefte aan is.

Herstelgroepen

Wanneer?
Herstelgroep
Doelgroep
Maandag van 16:00 tot 17:00 uur
Herstelgroep Domselaer
Bewoners Domselaerstraat
Dinsdag van 10:00 tot 11:00 uur
Herstelgroep Judith van Swethuis
Bewoners Judith van Swethuis & bezoekers van centrum De Miranda
Woensdag van 10:30 tot 11:30 uur
Herstelcafé Centrum De Tour
Iedereen is welkom
Woensdag van 16:00 tot 17:30 uur
De Pekgroep
Voor bewoners van Amsterdam Noord
Vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur
Creatieve Inloop bij Herstelbureau
Iedereen is welkom
HVO Q Frank

De Vrijplaats

Wekelijks is er een open inloop: De Vrijplaats. Je kunt hier terecht voor meer informatie over de mogelijkheden bij het Herstelbureau en over het ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid. Maar ook om verhalen te delen, een kop koffie te drinken en anderen te ontmoeten.

Herstelgerichte trainingen

Wil je in groepsverband verder werken aan je eigen herstelproces? Dan kun je bij het Herstelbureau deelnemen aan diverse herstelgerichte trainingen. Deze trainingen starten meerdere keren per jaar, ze hebben een vast aantal bijeenkomsten waarvan de inhoud vastligt en ze worden afgesloten met een certificaat.

Ervaringsdeskundigheid

HVO-Querido erkent ervaringsdeskundigheid als kennisbron voor het bieden van goede zorg aan mensen. Wie meer wil weten over de visie en de invulling van de competentie ervaringsdeskundigheid bij HVO-Querido, kan verder lezen onder ervaringsdeskundigheid

Ervaringsdeskundigheid ontwikkelen

Als cliënt kun je de wens hebben om je persoonlijke ervaring met herstel, professioneel in te gaan zetten. Wat bepalend is voor het juiste moment om hiermee aan de slag te gaan, is de fase van herstel.

Bijvoorbeeld als je voelt dat er in jouw herstelproces ruimte is om deze rol te gaan ontwikkelen. Hiervoor kun je bij het Herstelbureau deelnemen aan herstelgroepen en herstelgerichte trainingen. En misschien wil je hierna wel verdergaan als vrijwilliger of de intensieve eenjarige opleiding volgen van Howie the Harp.

Ervaringskennis moet voldoen aan kwaliteitsnormen. Realiseer je goed dat het (leer)proces van ‘ervaring hebben’ naar ervaringsdeskundigheid’ en (on)betaalde inzet, al gauw enkele jaren in beslag neemt.

* Herstel is een intens persoonlijk, uniek proces van verandering in iemands houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en/of rollen. Het is een manier van leven, van het leiden van een bevredigend, hoopvol en zinvol leven met de beperkingen die ingewikkeldheden in het leven met zich meebrengen. Herstellen betreft het ontgroeien van de (catastrofale) gevolgen van levensgebeurtenissen en de ontwikkeling van een nieuwe betekenis en een nieuw doel in iemands leven. (Vrij naar William Anthony, 1993)

Nieuwsbrieven

De Vrijbrief is de nieuwsbrief van het team Herstel en Ervaringsdeskundigheid. De Vrijbrief verschijnt 4x per jaar. Informatie over het Herstelbureau, over de inzet van Ervaringsdeskundigheid, persoonlijke verhalen van mensen die hebben deelgenomen aan trainingen of groepen bij ons en heel veel meer.

Vrijbrief juli 2023

Vrijbrief september 2023

Vrijbrief januari 2024

Vrijbrief april 2024

Contact

Wij kijken graag samen met jou wat de meest logische route is. En misschien maken we dan samen een plan. Spreekt dit je aan en heb je ambities in deze richting? Neem dan contact op met het Herstelbureau van HVO-Querido. Wij denken graag met jou mee.

Eerste Ringdijkstraat 5A
1097 BC Amsterdam
herstelbureau@hvoquerido.nl
(020) 21 951 68