Verhalen

Paradiso op z’n kop!

Tags: muziek
21 juli, 2017

Een zwoele zomeravond, een line up van steengoede bands, rappers, singer/songwriters, een full house met enthousiast publiek en een geweldige sfeer, kortom alle ingrediënten voor een geslaagd muziekfestival.

Een artikel van Lies Schilp – We hebben het hier niet over Lowlands of Pinkpop, dit gaat over het swingende evenement van HVO-Querido in Paradiso afgelopen woensdag 19 juli. In totaal stonden er in Paradiso 80 muzikanten op het podium. Een enorme organisatie die strak geregisseerd was en vrijwel geheel vlekkeloos verliep. Onze muziekschool werkte samen met een groot team van Paradiso. Twee lange dagen is er opgebouwd en gerepeteerd, maar toen stond de show ook als een huis.

Sharon in Paradiso

Sharon in Paradiso

KWIK

De avond in Paradiso begon met een sprankelend, vrolijk, ontroerend en soms heerlijk ongeregeld optreden van KWIK. Een sfeerimpressie. Het licht gaat uit in de zaal, de opzwepende tonen van de Bolero klinken over de speakers, popart portretten van de muzikanten worden op vijf grote schermen vertoond en de band komt het podiumop. De Bolero zwelt aan, eindigt met een knal waarna de show gelijk begint met een spetterende uitvoering door Ron Rodrigues van de boogiewoogie hit Margio. De toon is gezet, dit gaat een wervelende avond worden!
Het eerste open doekje (bewonderend applaus) is voor Joost de Mare met zijn krachtige uitvoering van Imagine.

Kippenvel

Het eerste kippenvelmoment is voor violist Jan Kiel en celliste Fleur Dikken met hun solostuk in Dust in the wind.
Free jazz pianist Olaf van Zeeland verwondert en verrast zoals altijd het publiek met zijn pianospel. In Paradiso speelt hij een eigen compositie “The long Canadian Winter”.

Jan Kiel en Fleur

Jan Kiel en Fleur

Liefdevolle duetten zijn er door broers en zussen Egbert & Marleen de Haan en Hans & Meta Pols. Vroeger luisterden ze samen naar muziek, nu spelen ze diezelfde muziek samen op het podium van Paradiso.
Dan is het de beurt aan zangeres Gabriëlla Wulff, begeleidt door gitarist Astrid en pianist Ron. Haar ontroerende uitvoering van Heaven bezorgt menigeen een brok in de keel.

Theo Blom is filosoof en schreef een mooie tekst over zijn bron. Op de catwalk leest hij zijn tekst voor waarbij hij zichzelf duidelijk verwondert over hetgeen hij geschreven heeft.
Het optreden van Sharon Miedema is een van de hoogtepunten van de avond. Sharon voelt zich duidelijk helemaal in haar element op een groot podium en een volle zaal. Met haar gevoel voor performance, drama en styling kan ze zich meten met grote artiesten als Nina Hagen en Björk.

Postpunk zanger/performer Nico Lesage hitst het publiek op met zijn uitvoering van Love wil tear us apart van de band Joy Division. Geheel in stijl gooit Nico zijn T-shirt in het publiek en krijgt een damesslipje retour gegooid uit de zaal.

Joop Overgaauw en Lies Schilp

Joop Overgaauw en Lies Schilp

Muzikale familie

Ander hoogtepunt komt van bassist Joop Overgaauw, telg uit een beroemde muzikale familie. Hij verrast iedereen met zijn uitvoering van Before the Deluge, een nummer over het einde van het hippietijdperk. Joop blijkt een geschoolde zanger te zijn met een stem die doet denken aan Neil Young. Het driestemmige refrein van Joop met Joyce en Lies bewijst dat Joop als zanger nog steeds de vaardigheden heeft uit zijn tijd met The Guardians en Oliver’s Sinn.

Kerk

Welk nummer past er beter in de voormalige kerk die Paradiso is, dan het prachtige Hallelujah van Leonard Cohen. De diepgevooisde Peter Lokkerbol en Eric Holt leiden als twee hogepriesters het lied in. De zaal barst in uitbundige samenzang uit bij het refrein Hallelujah, Hallelujah. Liesbeth Hardenbol neemt de allerhoogste noten voor haar rekening.

Stones

En tot slot natuurlijk een echte onvervalste rocker van de Rolling Stones: It’s only Rock & Roll and I like it met alle artiesten op het podium. Margreet Rozendaal is in de toegift ongeëvenaard als percussioniste.
Trivia: Margriet Prins en Irene Meijer-van Muiden, organisatoren van de vorige KWIK edities, doen in Paradiso mee in het koor en als saxofonist.
Alle lof en complimenten gaan naar de begeleidende muzikanten Astrid, Joyce, Eric, Ian, Fleur, Mathijs, Andy en Lies (die ook KWIK gecoördineerd heeft). François Rustveld is als stagemanager onmisbaar.
Ook complimenten aan regisseur John Lust en VJ Jaco, zij hebben een strakke en goed verzorgde show in elkaar gezet.

Hamza & Abdelatif

Na de kick-off van DOET! komen rappers Hamza & Abdelatif het podium op en zetten de zaal volledig op stelten. Hamza is degene die voor het promotiefilmpje van DOET! de tekst heeft geschreven en gerapt. Hamza en Abdelatif maken hun eigen beats en teksten en weten precies hoe je een publiek moet inpakken. Hun optreden luidt de rest van de avond in waarbij alle bands en acts van HVO-Querido DOET! Muziek, Studio Underground en de muziekschool zich presenteren.

Koor van KWIK

Koor van KWIK

The Mystifiers

Deze nieuwe band is een samenwerking van muzikanten van HVO-Querido en conservatoriumstudenten. The Mystifiers maken nieuwe muziek met een geheel eigen sound. Op het podium van Paradiso staat een 20-koppig orkest met gitaristen, fluitisten, harp, cello, saxofoon, 2 drumkits, een bassist en percussie. Het meest indrukwekkende instrument is van Reynold Williams, een old school ghettoblaster. Reynold heeft op tientallen cassettebandjes een soundbite opgenomen van door hemzelf ingezongen Surinaamse en Jamaicaanse winti muziek. Met deze tracks hebben The Mystifiers een indrukwekkend muziekstuk gecomponeerd waarbij Reynold live rapt.
Ook indrukwekkend is de door Thomas Noordhoek geschreven en met veel passie gebrachte protestsong It’s over.
Saxofonist Colin Laguna en bassist Glenn van den Berg spelen de sterren van de hemel.

The Mystifiers in Paradiso

The Mystifiers in Paradiso

Vluchtelingenband

In het AZC hebben Adam uit Eritrea en Rawaiz uit Pakistan elkaar leren kennen. De muziek van Adamis typerend voor de singer/songwriter muziek uit Eritrea. Bij de soundcheck in Paradiso leren ze Jeremy kennen, een vrijwilliger van DOET! en even later staat er een geheel nieuw ensemble op het podium. Eens te meer het bewijs dat muziek verbindt en verbroedert.

Het dak eraf!

De muziekschool in Zuidoost heeft onder de bezielende leiding van François Rustveld een paar geweldige rappers samengebracht. Als Lifay, Marvin, Cyriel & Renaldo het podium opkomen kan niemand blijven zitten. Paradiso wordt een dansende menigte.

Space Lightning in Paradiso

Space Lightning in Paradiso

Space Lightning

En dan is het tijd voor de huisband Space Lightning. Geen band kan zo’n goed feestje bouwen als onze eigen Space. Als afsluiter zorgen zij ervoor dat heel Paradiso op z’n kop staat. De zaal staat vol met swingend en meezingend publiek, hieronder ook veel muzikanten van de andere bands. Van discoclassics tot kaseko en Nederpop, de band beheerst alle stijlen en voelt precies aan wat het publiek wil.

Pas om half twaalf klinken de laatste noten in Paradiso en gaat het publiek vrolijk huiswaarts.
Voor de crew van de muziekschool, DOET! en Paradiso gaat dan het grote opruimen beginnen.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.