Onderzoek
HVO-Querido vindt het belangrijk om inzicht te krijgen in de resultaten van de zorgverlening en de kwaliteit te verbeteren. Dat doen we aan de hand van aanwezige en nieuwe data. Het onderzoeksbureau van HVO-Querido speelt hierin een belangrijke rol.
Het onderzoeksbureau werkt vanuit drie uitgangspunten:
- Kennisontwikkeling is ondersteunend aan de praktijk en het strategische beleid van de organisatie en/of de sector;
- Onderzoek gebeurt altijd in samenwerking met de praktijk;
- Onderzoek is onafhankelijk.
Het onderzoeksbureau draagt ook bij aan de ontwikkeling van kennis binnen onze sector en over onze doelgroep. Dat doet het door te actief te participeren in verschillende kennis- en onderzoeksnetwerken. Daarnaast werkt het onderzoeksbureau samen met andere organisaties, kennisinstituten, hogescholen en universiteiten.
Waarvoor kun je contact opnemen met het onderzoeksbureau?
- Vragen rondom uitvoering, coördinatie, facilitering en / of overige vragen met betrekking tot onderzoek in het sociaal domein.
- Advies en informatie, zowel zorginhoudelijk als onderzoeksmatig
- Vragen over of interesse in onderzoeksstages of studentonderzoeken
Op welke thema’s richt onderzoek van het onderzoeksbureau zich?
Op de onderzoeksagenda staan vijf thema’s waar in de komende jaren de focus op zal liggen:
- Professioneel handelen
- Participatie
- Nieuwe woonvormen en zorginnovatie
- Leefstijl, somatische zorg en positieve gezondheid
- Inzicht in doelgroepen resultaten van zorg
Welk onderzoek loopt nu of is recentelijk gedaan?
Onderzoek naar de woon- en zorgbehoeften van Wlz GGZ-cliënten in Amsterdam
Sinds 2021 hebben volwassenen met een psychische stoornis directe toegang gekregen tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit onderzoek, uitgevoerd door Arkin en HVO-Querido in opdracht van het netwerkoverleg Wlz-GGZ Amsterdam, is gericht op een diepgaand begrip van de woon- en zorgbehoeften van deze specifieke doelgroep. In 2022 bevinden zich in Amsterdam 1317 GGZ Wlz-cliënten bij de deelnemende organisaties. Deze doelgroep vertoont een grote diversiteit in leeftijd en zorgbehoeften. Een greep uit de uitkomsten:
- Het valt op dat er verschillende benaderingen worden toegepast bij de groep met somatische achteruitgang, variërend van het verhuizen van cliënten tot het omscholen van personeel.
- Een andere opvallende, en kleinere, doelgroep betreft de jongere cliënten, die aansluiting lijken te missen bij hun oudere medebewoners.
- Over het algemeen blijkt dat een meerderheid van de deelnemende cliënten en hun naasten tevreden is over de geboden woonbegeleiding.
- Er doen zich grote verschillen voor in perspectieven met betrekking tot de gewenste woonsituatie. Cliënten willen vaak zelfstandig wonen, maar dit is volgens begeleiders en naasten meestal niet mogelijk. Dit geeft aanleiding om op individueel niveau te onderzoeken wat achter deze wens naar zelfstandigheid ligt, en of dat ook in een woonvoorziening kan worden geboden.
Zelfbeheer in perspectief
Een THUIS maken - Ontwerpprincipes voor goed wonen
Kwetsbaar in Amsterdam
Proefschrift Zelfbeheer in daklozenopvang
Housing First
Een veilige haven als springplank
Wie werken bij het onderzoeksbureau?
Het onderzoeksbureau bestaat uit verschillende onderzoekers. Maaike van Vugt en Max Huber zijn als senior onderzoekers verbonden aan het onderzoeksbureau. Zij werken samen met verschillende junior/medior onderzoekers. Daarnaast werkt het onderzoeksbureau nauw samen professionals, cliënten, ervaringsdeskundigen en beleidsadviseurs.
Vragen, ideeën of opmerkingen?
Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over onderzoek?
Mail naar: onderzoeksbureau@hvoquerido.nl