Kennisgebieden

Het Expertisecentrum vertaalt vernieuwende en effectieve aanpakken naar creatieve tools en trainingen met kennis en ervaring uit de praktijk.

Het Expertisecentrum vertaalt vernieuwende en effectieve aanpakken naar creatieve tools en trainingen met kennis en ervaring uit de praktijk. Deze delen we op lokaal, nationaal en internationaal niveau met als doel mensen te inspireren en faciliteren om de best mogelijke herstelgerichte zorg te leveren. Lees hier meer over onze kennisgebieden Housing First, Sekswerk en de zorg voor slachtoffers van Mensenhandel.

Housing First

Think Housing First
Steden in Europa blijven groeien en het aantal daklozen groeit mee. Housing First heeft zich ruimschoots bewezen in het bestrijden van dakloosheid. Een aanpak die schittert in eenvoud, maar waar een radicale omslag in denken aan ten grondslag ligt. Toen HVO-Querido deze manier van werken in 2006 voor het eerst in de praktijk bracht, werd het gezien als een marginaal experiment. Inmiddels is het de standaardbenadering van dakloosheid geworden in Amsterdam en krijgt Housing First op meerdere plekken in de wereld navolging.

Housing First breekt met de traditionele manier van hulpverlenen. Huisvesting is hierbij een mensenrecht. De Housing First-methodiek is opgebouwd uit drie basisregels en acht principes. Naast deze spelregels is er ruimte voor out of the box ideeën. Housing First is visierijk en regelarm en daardoor succesvol in zijn eenvoud.

Het Expertisecentrum heeft de onorthodoxe mentaliteit van Housing First vertaald naar concrete handvatten, technieken en werkwijzen. Experts delen kennis uit de praktijk en reiken creatieve tools aan met als doel organisaties en professionals te inspireren om deze innovatieve aanpak te omarmen en toe passen. Onze experts helpen je graag op weg. Prikkelend, onconventioneel en bruikbaar voor iedereen. Think Housing First.

Sekswerk & Gezondheid

Als seks je werk is
Het Amsterdam Center for Sex Workers heeft zich vanuit de goede samenwerking met de GGD bewezen als de meest effectieve aanpak voor de meest onbereikbare doelgroep. Aan deze werkwijze ligt een relativerende, destigmatiserende en open mentaliteit ten grondslag.

Als een paradijsvogel met een kleurrijk palet aan mogelijkheden ontwikkelt het Amsterdam Center for Sex Workers al vijtien jaar expertise op het gebied van hulpverlening aan sekswerkers. Dit komt onder meer ten goede aan hun empowerment en het uit de criminele sfeer halen van hun beroep. Onbevooroordeeld en met veel kennis van zaken werkt het Amsterdam Center for Sex Workers aan harmreduction en het tegengaan van uitbuiting, met de focus op positieve gezondheid en sociale en economische stabiliteit.

Met onze neutrale en objectieve kijk is het Amsterdam Center for Sex Workers een goede innovatieve sparringpartner voor overheden en de lokale en (inter)nationale politiek. Het Amsterdam Center for Sex Workers denkt buiten de gebaande paden en ziet sekswerk als werk. We hebben onze duidelijke en actuele aanpak vertaald naar concrete handvatten, masterclasses, consultancy en workshops.

Aanpak mensenhandel en zorgcoördinatie

Geef uitbuiting geen kans!
Het aantal slachtoffers van mensenhandel groeit helaas nog altijd. Met perspectief voor de doelgroep strijdt het ACM tegen mensenhandel. Deze bevlogen aanpak is tot stand gekomen vanuit een doortastende samenwerking met essentiële partners.

Gepassioneerd en weloverwogen startte HVO-Querido vijftien jaar geleden met het Amsterdamse Coördinatiepunt Mensenhandel (ACM), een vernieuwend en transparant experiment dat is uitgegroeid tot het grootste in zijn soort in Europa. Met onze neutrale en objectieve manier van werken is ACM een directe sparringpartner voor lokale en (inter)nationale politiek.

ACM is vooruitstrevend in denken en handelt anders dan anderen. ACM haalt slachtoffers uit het slachtofferschap door ze menswaardigheid terug te geven in de samenleving. Daarnaast werkt ACM doelgericht om uitbuiting tegen te gaan. Het ACM heeft een duidelijke en actuele aanpak vertaalt naar concrete handvatten, masterclasses, consultancy en workshops.