Nieuws

Gewoon meedoen

02 juni, 2006

De psychiatrische woonvoorziening het Judith van Swethuis hield onlangs tijdens een stralende zomerdag een goedbezochte markt annex open huis voor bewoners en familie, medewerkers en omwonenden van het pand in de Rivierenbuurt. Behalve een markt voor kleding, boeken, serviesgoed en andere levensbehoeften waren er optredens van een koor en diverse muzikanten.

Tegenover het Mirandabad in de Rivierenbuurt staat al zeven jaar De Miranda. Een prachtig flatgebouw ontworpen door Bruno Albert, de architect die ook beroemde cirkel van het Barcelonaplein op het KNSM-eiland bedacht. Vanaf de tweede verdieping zijn er grote flatwoningen.
Onderin, afgedekt door een grote rand, is een beschermende woonvorm, genoemd naar dr. Judith van Swet (1909-1988), een van de eerste vrouwelijke sociaal psychiaters in ons land. In de zestiger jaren reed zij met een busje naar Santpoort en sommeerde alle Amsterdamse psychiatrische patiënten mee terug te komen naar de stad. Uit deze gedachte ontstond de Queridostichting, inmiddels HVO-Querido. Resocialiseren en gewoon meedoen in je eigen stad, in plaats van opgeborgen in de bossen, was het motto.

Markt bij het Judith van Swethuis

Markt bij het Judith van Swethuis

Ooit een kindertehuis

In 1979 kocht de stichting het Joodse kindertehuis aan de Mirandalaan en daarin kwam het Judith van Swethuis met woonruimte voor 64 chronisch psychiatrische patiënten. In 1997 verkocht HVO-Querido de grond aan het stadsdeel op voorwaarde dat het Judith van Swethuis zou blijven bestaan.

De resocialisatie heeft in het gebouw vorm gekregen. De mensen heten geen patiënten meer, maar bewoners. In het gebouw De Miranda wonen nu 65 kwetsbare mensen tussen gewone Amsterdammers. Nog eens tien mensen wonen op zichzelf in het aangrenzende Rivierengebouw. Niemand wil terug naar Santpoort. Dr. Judith van Swet heeft haar zin gekregen.

Markt bij het Judith van Swethuis

Markt bij het Judith van Swethuis

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.