Nieuws

Winterkouderegeling van kracht

22 april, 2024

Vanwege de weersomstandigheden geldt vanaf vandaag, maandag 22 april, tot donderdagochtend 25 april de winterkouderegeling. Dak- en thuisloze mensen die gebruik willen maken van de Winterkouderegeling kunnen zich melden bij de Screeningsbalie Bijzondere Doelgroepen op de Jan van Galenstraat 323B op maandag t/m vrijdag tussen 14:00 en 16:00 uur of bij de verschillende opvanglocaties die elke dag open zijn van 16:30 tot 22:00 uur.

Locaties winteropvang

  • Transformatorweg 6: iedereen
  • Slotermeerlaan 103: EU-burgers en ongedocumenteerde mensen
  • Nieuwe Looiersstraat 49: vrouwen, jongvolwassenen en LHBTQI+

Wie gebruik maakt van de winterkouderegeling wordt geregistreerd in een centraal systeem van de winteropvang.
Je krijgt een bed, een douche, een warme maaltijd en ontbijt.
De volgende ochtend moet je voor 9:30 uur vertrekken.
De opvang is gratis.

Winteropvang

Naast de winterkouderegeling is er de reguliere winteropvang. Dat is een doorlopende nachtopvang voor dak- en thuislozen tijdens de wintermaanden. Omdat zij buiten moeten slapen en zelf geen onderdak kunnen regelen.

Voor wie
Dit jaar is de winteropvang alleen beschikbaar voor kwetsbare, dakloze mensen die binding hebben met Amsterdam. Bijvoorbeeld door werk of familie in Amsterdam. Ook kwetsbare, ongedocumenteerde mensen kunnen zich melden bij de winteropvang.

Aanmelden
De winteropvang duurt van 1 december 2023 tot 1 april 2024. Tijdens de wintermaanden kun je je melden op de Jan van Galenstraat 323, ingang B. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 14:00 en 16:00 uur. Daar stelt een medewerker van de GGD je een aantal vragen om te bepalen of je gebruik mag maken van de winteropvang. De medewerker vertelt je waar je terecht kunt. Er zijn meerdere opvanglocaties in de stad.

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie hierover op de website van de gemeente Amsterdam.

Haarlem

WinterNoodOpvang (WNO) Haarlem
In Haarlem zijn andere regelingen rondom extra opvang in de winter van kracht, welke gelden van 1 december 2023 tot 1 april 2024.
Dak- en thuislozen uit Haarlem kunnen zich aanmelden voor een intakegesprek bij de Brede Centrale Toegang (BCT) van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 12:00  uur op de Wilhelminastraat 10 in Haarlem. Dak- en thuislozen uit de omliggende gemeentes kunnen zich melden bij de eigen gemeente; indien nodig en met verwijzing kan vervolgens een afspraak gemaakt worden bij de BCT.

WinterNoodOpvang fase 2 in Haarlem
Als de gevoelstemperatuur onder de -10 graden wordt voorspeld, is er een verruimd toelatingsbeleid in de opvang in Haarlem, WNO fase 2 genoemd. De BCT geeft aan wanneer fase 2 ingaat en weer stopt. Als fase 2 van kracht is, kunnen alle dak- en thuislozen uit Haarlem en de omliggende gemeentes (inclusief Schiphol) terecht in de opvang. Ze dienen zich dagelijks te melden bij de BCT tussen 09:00 en 12:00 uur.
Op moment is er nog geen fase 2 afgekondigd.

Kijk hier voor meer informatie hierover op de website van de gemeente Haarlem

 

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.