Transformatorweg
Transformatorweg
De Transformatorweg is een voorziening waar 73 mensen worden opgevangen, EU-burgers (43) en ongedocumenteerde mensen (30).
In het laatste geval gaat het om mensen die tussen wal en schip vallen, mensen van buiten de Europese Unie die niet in aanmerking komen voor de Landelijke Vreemdelingen Voorziening. Bij de Transformatorweg zorgt HVO-Querido voor opvang en begeleiding en verzorgt De Regenboog Groep het maatschappelijk werk.
Wat is het doel van de begeleiding?
Om te voorkomen dat mensen die hier geen rechten hebben in ernstige problemen raken, zijn er in de opvang plekken beschikbaar voor EU-burgers met een zorgvraag (OGGZ). We zorgen ervoor dat EU-burgers met psychische klachten en verslavingsproblemen, die geholpen willen worden, hier voor een periode van stabilisatie terecht kunnen. Op die manier helpen we jaarlijks ruimhonderd mensen op weg. Want dat is waar het om gaat: herstel van perspectief. In Nederland, in het land van herkomst of elders.
Het perspectief van de doelgroep ongedocumenteerde mensen bestaat uit legaal verblijf in Nederland, terugkeer naar het land van herkomst of doormigratie. We stemmen dit af in het multidisciplinair overleg (veldregisseur GGD, zorgcoördinator en regieverpleegkundige HVO-Querido en maatschappelijk werk De Regenboog Groep). Per cliënt bekijken we of het mogelijk is een traject te starten.
Wat houdt de begeleiding in?
Wij begeleiden onze bewoners vanuit de krachtmethodiek. De ondersteuning is gericht op herstel, stabilisatie en het versterken van de basisvaardigheden van cliënten om hun zelfredzaamheid te vergroten.
De doelen en dromen van de cliënt vormen het uitgangspunt voor het hulpverleningstraject. Samen met de cliënt zoeken we naar ieders krachten en mogelijkheden. Waar mogelijk zetten we daar het netwerk van de cliënt bij in.
Daarnaast ligt de focus op het stellen van een diagnose, instellen op medicatie en ondersteuning door gespecialiseerd maatschappelijk werk, veelal met het oog op repatriëring. Zo krijgt de cliënt de tijd om bij te komen, zich bewust te worden van de mogelijkheid om terug te keren naar het land van herkomst en welbewust een keuze te maken over de toekomst.
Het aanbod is bedoeld voor niet-rechthebbende EU-burgers die kampen met psychische- en/of verslavingsproblemen, om te voorkomen dat zij in crisis raken en dan een beroep doen op de crisisopvang.
Hoe lang kan men hier blijven?
Afhankelijk van de doelen waarmee mensen binnenkomen wordt er een termijn bepaald voor de duur van de opvang. Deze termijn kan tijdens het traject worden verkort of verlengd. Bij het niet mee werken aan de vooraf gestelde doelen kan de opvang worden gestopt.
Wat is de volgende stap?
Er zijn verschillende uitstroommogelijkheden na het verblijf in de opvang.
- De bewoner heeft een woning en werk gevonden.
- Werk met accommodatie (buiten Amsterdam).
- Terug naar land van herkomst. Dit kan door middel van een ticket terug, of het inzetten van een zachte landing waarbij het verblijf en de zorg in het land van herkomst is geregeld.
- Een schorsingsbrief of einde opvang. Wanneer iemand niet gemotiveerd is om aan zijn/haar doelen te werken, of zich niet houdt aan de afspraken, volgt na herhaaldelijke waarschuwingen een schorsing. Het verblijf op de opvang stopt.
- Cliënt is betrokken bij een veiligheidsincident en/of meerdere sancties. Er volgt dan een schorsing en een einde van het verblijf op de opvang.
- Bij iedere sanctie ontvangt de cliënt een waarschuwingsbrief. Na drie brieven volgt einde opvang. Bij een ernstig incident kunnen we eerder besluiten de opvang stop te zetten.
- De cliënt is ongeoorloofd afwezig geweest. Als de cliënt langer dan twee weken afwezig is, wordt de zorg stopgezet.
Kosten
Cliënten betalen geen eigen bijdrage voor de opvang.
Aanmelding
Kwetsbare dakloze EU-migranten en ongedocumenteerden die tussen wal en schip vallen, kunnen worden aangemeld voor de Transformatorweg. In het multidisciplinair overleg bespreekt men de doelen van het traject en wordt besloten of de perspectiefopvang passend is. Daarnaast kijken we of er externe, aanvullende hulpverlening nodig is, zoals Zorgtoeleiding (Arkin) of het JOT (Jellinek).
Winteropvang
De Transformatorweg is daarnaast een van de locaties voor de winteropvang in Amsterdam. Winteropvang is een extra regeling naast het structurele aanbod aan nachtopvang. Wie gebruik wil maken van winteropvang meldt zich aan bij de Screeningsbalie Bijzondere Doelgroepen aan de Jan van Galenstraat 323, ingang B.
De GGD voert de screening uit voor toegang tot de winteropvang. Wie mag slapen in de winteropvang krijgt gratis een bed, een douche, een warme maaltijd en ontbijt. Het gaat om nachtopvang.
Bij temperaturen onder nul geldt de winterkouderegeling (WKR). De GGD bepaalt wanneer deze regeling ingaat.
Bereikbaarheid
Vlakbij de Transformatorweg is bushalte Spaarndammerdijk. Hier stopt stadsbus 22 van het GVB.
Telefoon
- (Winter)opvang (06) 51 00 01 26
- Opvang EU-burgers (06) 25 20 64 45
Meer informatie over de locatie
Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.
Sorry, unable to load the Maps API.