Nieuws

Welkom en gezien bij ons Mobiel team

17 maart, 2023

Jongeren en hun begeleiders van De Schakels liepen als leerervaring onlangs drie keer in het weekeinde mee met het Mobiel team van HVO-Querido. Zij hebben dit als waardevol en motiverend ervaren.

De Schakels is een organisatie uit Ede die begeleid wonen en ambulante hulp biedt aan jongvolwassenen van 18 t/m 27 jaar. Drie deelnemende begeleiders hebben hun ervaringen in Amsterdam op papier gezet. De hieronder genoemde Levi, Denice, Marc en Chantal zijn medewerkers van ons Mobiel team.

OMAR

Op 25 februari heb ik samen met drie jongeren een dag meelopen bij HVO-Querido in Amsterdam. De jongeren voelden zich meteen welkom en gezien. Mijn complimenten aan Levi en Denice hoe zij de aandacht van de jongeren continu naar zich toe konden trekken.

Op bezoek bij de winteropvang

Op bezoek bij de winteropvang

Impact

De verhalen, de winteropvang, de locaties in het bos, het trok de aandacht en heeft veel impact gehad op ons allen. Wij hadden rugtassen voorbereid met de dagbesteding en de jongeren hebben er een paar mogen uitdelen.
Na afloop, op de weg terug naar huis, heb ik gevraagd aan de jongeren wat het teweeg heeft gebracht. Antwoorden als dankbaarheid en motivatie kwamen daarbij naar voren.
Kortom, een inspirerende, maar ook confronterende dag voor de jongeren en ook voor mij.

Mensen van De Schakels op stap met het Mobiel team

Mensen van De Schakels op stap met het Mobiel team

FARHAT

Zondag 5 maart ben ik samen met twee jongeren van De Schakels op bezoek bij HVO-Querido geweest. Wij waren uitgenodigd om een dag mee te lopen met Mark en Denice van het Mobiel Team. We hebben een rondleiding gehad in de winteropvang. We hebben een goed beeld gekregen van alle stappen die een dakloze doorloopt voordat hij of zij onderdak krijgt.

Plekken

Verder zijn we allerlei uithoeken van de stad gaan verkennen. We hebben verschillende plekken bezocht waar daklozen zoal bivakkeren. Achter een geluidswal van de snelweg, onder bruggen en in een aanhangwagen die als onderdak wordt gebruikt. We waren ook op ’t Landje, een soort klein dorpje met caravans, waar mensen met zelfvoorzienend leven.

Mensen van De Schakels op stap met het Mobiel team

Mensen van De Schakels op stap met het Mobiel team

Wake-up call

De begeleiders van het Mobiel team deelden bijzondere en aangrijpende verhalen over het werken met daklozen. Dit had behoorlijk wat impact op de jongeren. Een van de jongeren is zelf dakloos geweest. Voor hem was deze dag een wake-up call. Hij had net zijn eerste werkweek achter de rug na jaren niet meer gewerkt te hebben. ‘Dit geeft mij motivatie om me te focussen op het werk en mijn leven verder op te bouwen,’ zei hij.

Motivatie

We hebben rugzakken met bruikbare spullen voor de daklozen achtergelaten bij HVO- Querido. Vanuit beide partijen is er veel dank betuigd voor de inkijk in elkaars werk. De intensieve dag in Amsterdam heeft motivatie, energie en bijzondere herinneringen opgeleverd.

BRIAN

Zondag 12 maart ben ik namens De Schakels uitgenodigd bij HVO-Querido. Ik ben samen met drie jongeren die kant op gegaan, en we mochten een dag meelopen met Levi en Chantal van het Mobiel team. We hebben een uniek kijkje gekregen in het werk dat zij doen. We zijn langs verschillende locaties gegaan om inzicht te krijgen hoe mensen buiten op allerlei verschillende plekken leven. Dit was een indrukwekkende ervaring en dit zorgde voor bewustwording bij onze jongeren en mijzelf. Wij willen HVO- Querido graag bedanken voor deze unieke en informatieve ervaring.

Met het Mobiel team in het bos

Met het Mobiel team in het bos

Iets kunnen betekenen

‘De jongeren die met ons mee zijn geweest, verblijven op een beschermd wonen-locatie van De Schakels uit Ede,’ aldus Levi Uspessij, begeleider bij het Mobiel team van HVO-Querido. ‘Hun idee was om geld in te zamelen om iets te kunnen betekenen voor de daklozen in Amsterdam. Van het ingezamelde geld hebben zij uiteindelijk dertig rugtassen elk gevuld met een slaapzak en een powerbank gekocht en deze aan het Mobiel team gedoneerd. Waarvoor onze hartelijke dank.’

Meer

Ons Mobiel team had nog meer bezoekers. Het Outreachend Straatteam van de stichting Ervaring die Staat uit Eindhoven heeft een dag meegelopen met hun Amsterdamse evenknie. Zij hebben daar op hun LinkedInpagina een video over geplaatst.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.