Nieuws

Terugblikken met Karin Boudewijns

19 maart, 2024

Directeur zorg Karin Boudewijns neemt na vier jaar afscheid van HVO-Querido. Zij gaat op 1 april aan de slag als lid van de Raad van Bestuur van vier stichtingen in de sociale basis in Utrecht: Jongerenwerk Utrecht, U Centraal, Specifieke Jeugdprojecten en PK.
Karin gaf leiding aan zorgportefeuille B: de ambulante teams voor volwassenen, de teams voor beschermd wonen en de wachtlijstbegeleiding. Voorlopig neemt Kamiel Zijderveld haar functie waar.
In een vraaggesprek blikt Karin terug op haar tijd bij onze organisatie.

Waarom ga je weg?

Omdat ik een leuke nieuwe baan kreeg aangeboden als bestuurder bij een leuke organisatie. En ook nog eens in Utrecht, mijn eigen stad. Daar heb ik veel zin in, na elf jaar Amsterdam. Ik ben ook blij dat ik daar straks eindverantwoordelijk ben, daar ben ik wel aan toe. Het is net als hier een baan in het sociaal domein, dat heeft nu eenmaal mijn hart. Het is wel veel meer in de basis, in verhouding tot de meer specialistische zorg van HVO-Querido.

‘Soms is er wel heel veel overleg. Wat mij betreft kan de actie omhoog,’ zei je in een interview bij je aantreden in 2020. Is dat gelukt?

Heb ik dat gezegd? Nou, er is nog steeds veel overleg. Het stikt bij ons van de stuurgroepen. Aan de andere kant: HVO-Querido is een organisatie die veel dingen verzint, doet en creëert, daar zit bij ons de actie in. We moeten wel blijven nadenken of al dat overleggen en afstemmen op de manier waarop we dat nu doen wel nodig is.

Je zei toen ook dat je opvallend veel mensen tegenkwam die positief waren over HVO-Querido. Is dat zo gebleven?

Absoluut. HVO-Querido heeft een hele goede naam in de stad. Zowel samenwerkingspartners als mensen en partijen die op iets meer afstand staan zij doorgaan heel positief over ons. Dat is een kracht die we moeten koesteren. Leuk doen in de stad, was een gevleugelde uitspraak van oud-bestuurder Clemens Blaas en dat blijft een goed advies. Mensen moeten het leuk vinden om dingen met jou te doen. Zo krijg je dingen voor elkaar. Dat lukt gelukkig nog steeds.

Karin Boudewijns

Karin Boudewijns

Welke dingen die je bij HVO-Querido hebt bereikt geven je het meeste voldoening?

We hebben aantal grote en uiteenlopende stedelijke teams omgevormd tot zeven ambulante teams die gebiedsgericht werken. Dat vind ik een groot goed op twee niveaus. Ten eerste is het beter voor onze cliënten, omdat begeleiders veel beter in staat zijn om in hun gebied een netwerk op te bouwen met de partners. Dat komt de inbedding in buurten en het smeden van sociale cohesie ten goede.
Daarnaast is het goed voor de eenduidigheid waarmee HVO-Querido opereert. Bij de diverse teams bestonden over en weer beelden van elkaar. De collega’s hebben elkaar in de nieuwe setting beter leren kennen en waarderen en zijn dichter bij elkaar gekomen.

Een ander groot thema is onze samenwerking met de woningcorporaties. Wij krijgen veel sociale huurwoningen van de corporaties. Amsterdam huisvest veel mensen in een kwetsbare situatie in de stad, dat vind je nergens in Nederland. Daar moet je goede afspraken over maken. Dat betekent dat wij een duidelijke verantwoordelijkheid voelen voor de leefbaarheid in de wijken.

Wat heb je nog niet afgemaakt?

De samenwerking met de corporaties verstevigen om overlast terug te dringen is nog niet af. Misschien is dat wel nooit klaar, maar dat had ik graag nog een stap verder gebracht.

Laat je de organisatie en jouw portefeuille met een gerust hart achter?

Zeker. In de persoon van Kamiel Zijderveld heb ik een geweldige interim opvolger die de organisatie al goed kent. Er valt geen gat. Bovendien heb ik het niet in mijn eentje gedaan, op alle dossiers zitten goede collega’s die bij de organisatie blijven werken. Ik heb er veel vertrouwen in dat HVO-Querido op het goede pad verder gaat.

Wat moeten wij vooral niet veranderen en blijven doen?

Toen ik begon was het beeld: HVO-Querido, dat zijn eigengereide en eigenwijze mensen. Ze praten niet mee met de opdrachtgever, maar ze doen wat ze vinden dat moet gebeuren. Kortom, een leuke club. Dat karakter zou je moeten willen behouden.
Gewoon zeggen wat je vind, ergens voor staan en je met lef durven uitspreken: dit hebben onze cliënten nodig. Op die manier houden we het nog wel 120 jaar vol.

Waar moeten we in jouw ogen mee stoppen?

Dat raakt ook aan onze eigengereidheid. We hebben soms de neiging om elk team teveel zijn eigen pad te laten kiezen. Zo krijg je weinig gemeenschappelijks en zijn teams niet altijd herkenbaar als HVO-Querido, bijvoorbeeld in het contact met corporaties. Onder meer met onze methodiekontwikkeling werken we aan die gezamenlijkheid. Hier zijn we van en zo doen we dat.

Wat ga je het meest missen?

De mensen. Die zijn allesbepalend, de mensen me wie je het doet en voor wie je het doet. Niet alleen ga ik mijn collega’s en cliënten bij HVO-Querido missen, maar ook de mensen uit het netwerk dat ik in elf jaar in Amsterdam heb opgebouwd.

En wat ga je missen als kiespijn?

De trein. Ik heb geen auto, ik ben afhankelijk van het openbaar vervoer. De laatste tijd is dat echt pet. Druk, veel uitval. Straks ga ik lekker op de fiets naar mijn werk.

Was er voor jou een beslissend moment bij ons?

Er zijn meerdere dingen die veel indruk hebben gemaakt. Ik moet meteen denken aan een aantal calamiteiten. De brand op het Zuiderkerkhof, het drama dit najaar in Noord en de dood van collega Joost Heinen hebben grote impact gemaakt. Ik was altijd al zwaar onder de indruk van de betrokkenheid van medewerkers bij onze cliënten. Dit liet zien dat het werk soms risico’s met zich meebrengt. Ik heb zo mogelijk nog meer respect gekregen voor de mensen die dagelijks met cliënten aan de slag zijn om hun leven op de rails te krijgen en te houden.

Heb je bij HVO-Querido iets geleerd?

Anders dan bij de gemeente, waar beleid en het politieke besluit het product is, heb je bij een organisatie in verandering meer nodig. Beleid is hier niet abstract, maar betekent iets in de werkelijkheid. Naar aanleiding van de vorming van de ambulante gebiedsteams ben ik me bijvoorbeeld meer gaan verdiepen in de fases van verandering. Dat is een taai proces dat tijd kost. Maar als je mensen tijd en ruimte geeft dan gaan ze er uiteindelijk in mee.

Wil je nog iets zeggen?

Weet je, ik heb hier vier jaar gewerkt, dat is voor mijn doen best kort. Maar heb ik een geweldige tijd gehad bij HVO-Querido en ben ik blij met alle mensen met wie ik heb mogen samenwerken.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.