Nieuws

Prijs anti-rookbeleid

03 februari, 2010

Pieter Amir, begeleider in ons Judith van Swethuis, heeft dit jaar de Smoke Free Award van Nederland en Europa gewonnen. Deze prijs is hem toegekend omdat hij zich heeft ingespannen om als eerste in een psychiatrische instelling bewoners en personeel te ondersteunen bij het stoppen met roken.

Woensdagmiddag kreeg Peter Amir de award uitgereikt in het Judith van Swethuis door medewerkers van stichting Stivoro. Hij kreeg lof voor zijn moed het onderwerp roken aan te kaarten en voor zijn inzet en betrokkenheid waarmee hij het eerste Stoppen met Rokenproject in een psychiatrische instelling heeft geïnitieerd.
In samenwerking met een stuurgroep en met STIVORO heeft hij een stoppen-met-rokentraining georganiseerd voor bewoners en medewerkers. De deelnemers zijn gestopt of hebben het roken aanzienlijk verminderd.

Pieter Amir van het Judith van Swethuis wint prijs voor het stimuleren van stoppen met roken

Pieter Amir van het Judith van Swethuis wint prijs voor het stimuleren van stoppen met roken

Pak je kans

Pieter dankte de stuurgroep en HVO-Querido om het project van de grond te krijgen. Voor het opzetten van de training is STIVORO ingeschakeld. De bestaande groepstraining ‘Pakje Kans’ werd aangepast voor gebruik in een psychiatrische instelling. Het Judith van Swethuis maakte geld vrij om voor de deelnemers nicotine vervangende middelen te kopen om zo zorg te dragen voor extra ondersteuning. Daarnaast zijn t-shirts en posters gedrukt om de mensen te enthousiasmeren. Behandelaars van STIVORO werden ingeschakeld de training te verzorgen.

Geen onruststoker

Uit handen van de heer Simons, hoofd Adviescentrum van Stivoro, ontving Pieter de prijs, die zijn hoop uitsprak dat dit niet het einde van het project is, maar juist een start om deze initiatieven door te zetten in soortgelijke groepen als die van het Judith van Swethuis.
Jaap Fransman feliciteerde Pieter met deze prijs en zei trots op hem te zijn. Hoewel volgens Fransman een tevreden roker geen onruststoker is, zal een niet-roker voor nog minder onrust zorgen. Ook Peter Lokkerbol bedankte Pieter voor zijn inzet en zijn enthousiasme dit project te hebben geïnitieerd in het Judith van Swethuis.

Europa

Naast Nederlands beleidsmaker van het jaar werd Pieter Amir ook uitgeroepen tot de beste Europese beleidsmaker. Pieter is gekozen uit 19 Europese landen en is uitgenodigd voor een weekend Barcelona, waar de officiële Europese uitreiking zal plaatsvinden.
De prijs bestaat uit een oorkonde, een attentie en vermelding op de sites van Stivoro en het Europese Netwerk van Quitlines.

Kijk hier voor een artikel in tijdschrift Psy hierover.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.