Spaarnevleugels
Spaarnevleugels
Spaarnevleugels is een voorziening van HVO-Querido in Hoofddorp waar 35 mensen forensische zorg en beschermd wonen krijgen.
Spaarnevleugels is sinds november 2020 in bedrijf. Op deze locatie wonen 35 mensen, bij wie de verwachting is dat zij zich willen en kunnen ontwikkelen naar zelfstandig wonen. Bewoners hebben hun eigen studio, daarnaast zijn er gezamenlijke leefruimtes en voorzieningen beschikbaar. Bij veel bewoners is sprake van meervoudige (psychiatrische) problematiek. Zij zijn bijvoorbeeld dakloos geworden, hebben in een kliniek gezeten en/of zijn met justitie in aanraking geweest. We vangen alleen mensen op die geen harddrugs (meer) gebruiken.
Begeleiding
Het grootste deel van onze zorg bestaat uit ontwikkelingsgerichte woonbegeleiding. We gaan daarbij uit van wat iemand kan, in plaats van niet kan. Dit wordt ‘krachtgericht werken’ genoemd. Bij deze methodiek zijn de doelen en dromen van de bewoners de uitgangspunten voor het begeleidingstraject.
Samen met de bewoner zoeken we naar zijn/haar krachten en mogelijkheden. We pakken samen met de bewoner de problemen en kwetsbaarheden aan op het moment dat deze zijn/haar doelen in de weg staan. Dat betekent dat bewoners in het begin redelijk intensief worden begeleid. Na verloop van tijd leren ze om steeds meer zaken zelfstandig op te pakken. De bewoners ontwikkelen zich binnen twee jaar naar het zelfstandig kunnen wonen. Een deel stroomt daarna uit naar een zelfstandige woning, een (kleiner) deel naar andere beschermde woonplekken.
Structuur
Met de bewoners van Spaarnevleugels maken we afspraken over hun weekstructuur. Het hebben van een vorm van dagbesteding of zinvolle invulling van de dag is voorwaarde voor het wonen in Spaarnevleugels. Samen met samenwerkingspartners ondersteunen we alle bewoners bij het vinden van passend werk of een andere vorm van dagbesteding. Door de bewoners die vooruit willen en kunnen op deze manier opvang en deskundige begeleiding te bieden, krijgen zij een hoopvol perspectief op herstel en groei.
Medewerkers
Spaarnevleugels is een 24-uursvoorziening. Dat betekent dat onze medewerkers dag en nacht op de locatie aanwezig zijn en er de klok rond toezicht is. We werken met persoonlijk begeleiders, die verantwoordelijk zijn voor het traject van de bewoners. Zij brengen met de bewoners in kaart wat hun wensen en mogelijkheden zijn en wat de belemmeringen en risico’s daarbij zijn. Op basis daarvan maken zij met hun cliënt een plan van aanpak.
Ook werken er dagelijks ondersteunend begeleiders en zorgcoördinatoren. De ondersteunend begeleiders zijn met de bewoners verantwoordelijk voor het creëren van een prettig en veilig leefklimaat in en om het pand. Ze bieden hoofdzakelijk praktische ondersteuning op verschillende leefgebieden. De zorgcoördinatoren zijn verantwoordelijk voor het coördineren van alle voorkomende werkzaamheden en zijn werkinhoudelijk aanspreekpunt voor de begeleiders.
De cliënten hebben allemaal een behandelaar. De behandelaren zijn regelmatig in het gebouw, zodat zij goed kunnen monitoren hoe het met de bewoners gaat en bewoners en begeleiders goed kunnen adviseren.
Een bewoner aanmelden?
Voor Spaarnevleugels hanteren we de volgende instroomcriteria:
- man of vrouw vanaf 18 jaar;
- openstaan voor begeleiding;
- bereidheid tot (arbeidsmatige) dagbesteding of werk;
- een betrokken, outreachende behandelaar (en in staat zijn zich te houden aan de afspraken met);
- bereidheid tot ontwikkeling naar zelfredzaamheid, zelfzorg en zelfstandigheid;
- in staat zijn zich zonder grensoverschrijdend gedrag te verhouden tot medebewoners, medewerkers en buurtbewoners;
- gebonden aan Zuid-Kennemerland, IJmond en/of Haarlemmermeer (regiobinding is noodzakelijk bij zowel Forensische zorg als Beschermd wonen in verband met perspectief op uitstroom in de regio);
- binnen twee jaar doorstromen naar een zelfstandige woning is naar verwachting mogelijk;
- redelijke beheersing van de Nederlandse taal, met eventuele uitwijkmogelijkheid Engels.
Het gebruik van harddrugs is voor bewoners van Spaarnevleugels verboden. We verwachten dat een nieuwe cliënt minimaal drie maanden clean is. Het gebruik van alcohol en softdrugs is toegestaan, mits het de ontwikkeling niet belemmert. De locatie is niet ingericht op mensen met lichamelijke beperkingen.
Vereisten bij overdracht:
- inkomensbeheer (tenzij onnodig door aantoonbare zelfstandigheid);
- hulp/begeleidingshistorie;
- actueel signaleringsplan;
- bij cliënten met een forensische indicatie: actuele risico-inventarisatie (rond recidive).
Aanmelden Spaarnevleugels
Om in aanmerking te komen voor een woonplek, is er een indicatie nodig. Maak een melding bij centrumgemeente Haarlem via een Wmo-melding. Stuur de beschikking met het onderzoeksverslag naar aanmeldingspaarnebw@hvoquerido.nl. Of vraag een forensische indicatie aan via het Informatiesysteem forensische zorg Ifzo.
Beschermd wonen
aanmeldingspaarnebw@hvoquerido.nl
Forensische zorg
forensischloket@hvoquerido.nl
Meer informatie over de locatie
Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.
Sorry, unable to load the Maps API.