Team Samen Thuis heeft 102 woonplekken door heel Amsterdam waar jongvolwassen cliënten een appartement met z’n tweeën delen. Elke cliënt heeft een eigen kamer en gezamenlijk delen zij de keuken en badkamer. Vaak is er een gedeelde woonkamer, soms een balkon of tuin. De meeste woningen staan in Amsterdam West en Nieuw-West. Op verschillende plekken liggen de woningen op loopafstand van elkaar. Hier kunnen we bij plaatsing hier rekening mee houden, als het nodig is dat de begeleiding in de buurt is.
Doelgroep
Samen Thuis begeleidt jongvolwassenen van 17,5 tot en met 27 jaar met een huisvestings- en een zorgvraag. Zij hebben veelal een achtergrond in de jeugdzorg en/of dak- en thuisloosheid.
Door ontwrichtende ervaringen in hun jeugd is de zorgvraag heel verschillend. De jongvolwassenen kampen bijvoorbeeld met psychosociale problemen en middelengebruik. Daarnaast zijn schulden, beperkte scholing, het ontbreken van een steunend netwerk of forensische thematiek, uitdagingen waar jongvolwassenen voor staan.
Doel begeleiding
Het doel van Samen Thuis is om jongvolwassenen zodanig te begeleiden dat zij zich kunnen ontwikkelen naar volwassenheid en zelfstandigheid. Wij bieden huisvesting en begeleiding op alle leefgebieden. We werken persoon- en ontwikkelingsgericht met de Krachtmethodiek en vanuit de Housing First aanpak.
De meeste cliënten stromen door naar een eigen (omslag)woning. Soms is iets anders nodig en ook dan zorgen we voor een passend vervolgtraject.
Inhoud begeleiding
Het leren van (woon)vaardigheden is een belangrijk onderdeel van de begeleiding door Samen Thuis. Daarnaast ligt de focus op werk en scholing. In de begeleiding is ook aandacht voor emotionele ondersteuning en het opbouwen en onderhouden van een ondersteunend netwerk. We werken hierin intensief samen met gedragsdeskundigen en jobcoaches.
Als cliënten doorstromen naar een individuele woning werken we voor een soepele overgang nauw samen met team Eigen Thuis van HVO-Querido. Indien nodig is maatwerk daarbij mogelijk.
We matchen huisgenoten zorgvuldig en we zorgen ook dat de cliënt en de begeleider goed bij elkaar passen. Dat is belangrijk voor het opbouwen van een vertrouwensband en daarmee het slagen van het begeleidingstraject.
Samenwerken
Als ambulant stedelijk team werkt Samen Thuis in Amsterdam samen met verschillende ketenpartners. We zorgen voor een vloeiende overgang vanuit de jeugdhulpverlening naar ons zorgprogramma jongvolwassenen. Dat doen we bijvoorbeeld met aanvullende maatwerktrajecten zoals de BrugModule.