Nieuws

Laatste avondmaal Poeldijkstraat

Tags: rijswijk | veste
14 april, 2022

Op initiatief van geestelijk verzorger Zwanine Siedenburg van het Drugspastoraat vormden bewoners en medewerkers van HVO-Querido aan de Poeldijkstraat samen een tableau vivant van het laatste avondmaal.

Het laatste avondmaal van Jezus en zijn discipelen is een belangrijk moment in de christelijke traditie. Niet voor niets zijn er heel veel schilderijen van deze gebeurtenis. Er is echter één schilderij dat het tot waarlijk iconische status heeft geschopt. Dat is de versie die Leonardo da Vinci aan het einde van de vijftiende eeuw van deze episode maakte. Dit schilderij is nog altijd te zien in Milaan en leidt tot de dag van vandaag tot een karrevracht aan geleerde iconografische interpretaties.

Aandacht

Zwanine Siedenburg van het Drugspastoraat Amsterdam benadert deze zaak een stuk luchtiger. Als pastoraal werker is ze al geruime tijd betrokken bij de bewoners van HVO-Querido die aan de Poeldijkstraat wonen, zowel bij De Veste als De Rijswijk. Zingeving betekent voor Zwanine vooral persoonlijke aandacht voor wat mensen beweegt. Voor onze bewoners organiseert ze daarom voornamelijk leuke en gezellige dingen die buiten de dagelijkse sleur vallen.

Laatste avondmaal, naar Leonardo da Vinci

Laatste avondmaal, naar Leonardo da Vinci

Traditie

Maar ook het bloed van een pastoraal werker kruipt soms waar het niet gaan kan. Sommige elementen uit de traditie zijn te sterk om niet aan te grijpen. Zo ensceneerde Zwanine eerder een levende kerststal met onze bewoners van de Poeldijkstraat. En nu dus het laatste avondmaal op witte donderdag voor Pasen.

Laatste avondmaal, detail

Laatste avondmaal, detail

Welkom

‘Het lijkt mij gewoon heel leuk om samen Pesach, het feest van het ongedesemde brood, op een bijzondere manier te vieren,’ aldus Zwanine. ‘Zo mooi als Leonardo da Vinci kon schilderen, dat gaat ons niet lukken, maar een foto kunnen wij wel maken. Bewoners zijn van harte welkom om mee te doen.’

Laatste avondmaal, detail

Laatste avondmaal, detail

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.