Verhalen

Een vriendelijke krijger

26 februari, 2019

Stefan woont bijna twee jaar bij de Alexanderkade. Hij vindt het er best leuk, maar zou liever in een gewoon appartement wonen tussen gewone mensen.

Stefan Joris van Til (1994) werd geboren in het Limburgse Valkenburg aan de Geul, maar daar is in zijn spraak niets meer van te horen. Dat komt omdat hij, voordat hij naar Amsterdam kwam, de middelbare school doorliep in het westen van het land, waar hij zichzelf op het Rijnlands Lyceum ‘keurig Oegstgeests’ aanleerde.
‘Vroeger wist ik nooit precies wat ik wilde worden. “Krijger” leek me het beste en eerlijk gezegd heb ik nog niet echt iets beters gevonden. Krijger is niet helemaal uit de lucht gegrepen, want inmiddels doe ik aan aikido, een vorm van martial arts, ik heb net mijn zesde en vijfde kyu gehaald, dat zijn de eerste twee graden. Na de kyus komt een hele serie dans, dat zijn weer hogere graden. Het is mijn ambitie om ze uiteindelijk allemaal te halen. Mijn aikidomeesters zijn momenteel de mooiste mensen in mijn leven.

Werk

Wonen bij de Alexanderkade is best wel leuk, ik woon er nu bijna twee jaar. Ik ga normaal met de andere bewoners en de begeleiding om, je treft elkaar vooral bij de dagelijkse dingen. Ik probeer het leuk te houden, zowel voor mezelf als voor de mensen om me heen. Overdag werk ik bij Pantar, 28,8 uur per week leeg ik prullenbakken in de stad, dat is best wel een klusje. ’s Avonds ben ik meestal hier. Eens per week ga ik naar aikido, soms volg ik een yogalesje.

Stefan Joris

Tussenfase

Het liefst zou ik in een gewoon appartementje willen wonen, een woning met een aparte woonkamer, een slaapkamer, een keukentje en een douche. Een gewoon huishouden tussen gewone mensen. Zoiets heb ik al eens gedaan, ik heb namelijk drie jaar in een zogeheten klusflat in de Bijlmer gewoond. De stad is fijn, maar ik zou ook best graag op het platteland willen wonen, dan begin ik een moestuin en neem ik een paar kippen.
Ik zie mijn verblijf bij de Alexanderkade als een tussenfase op weg naar zelfstandigheid.

Medezeggenschap

Sinds een tijdje zit ik als ervaringsdeskundige in de Zorgraad van HVO-Querido, dat is een onderdeel van de cliëntenraad. Het is fijn om daaraan mee te doen. Het geeft me een gevoel van professionaliteit: vergaderen, stukken lezen, discussiëren. Het is voor mij een soort security.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.