De Alexanderkade is een woonvoorziening voor 37 jongeren van 18 tot 25 jaar met langdurige psychiatrische problematiek.
Voor bewoners van de Alexanderkade is verblijf in een klinische setting is niet langer nodig. Terugkeer naar het ouderlijke huis vaak is niet mogelijk. De jongeren hebben onvoldoende vaardigheden om zelfstandig te wonen. Ook jongeren met een gestabiliseerd toestandsbeeld voor wie de overgang naar zelfstandig wonen te groot is, komen in aanmerking voor de Alexanderkade.
Ontwikkelen
Het doel van een verblijf bij de Alexanderkade is het bevorderen van het psychische en sociale evenwicht van de jeugdige cliënt. Dit gebeurt in een zo gewoon mogelijke, huiselijke en veilige woonomgeving. De begeleiding is gericht op het ontwikkelen van woonvaardigheden. Zowel op praktisch (koken, huishouden, omgaan met geld) als sociaal gebied. Daarnaast besteden we veel aandacht aan scholing en dagbesteding. Jongeren hebben minimaal vier dagdelen per week een dagbesteding.
Doorstromen
Jongeren worden gestimuleerd om door te stromen naar een zelfstandiger woonvorm. De begeleiding krijgt dan een ambulant karakter. De begeleidingsuren worden in samenspraak met de begeleiders vastgesteld. Na verloop van tijd zijn de jongeren in staat om (begeleid) zelfstandig te wonen. De maximale verblijfsduur bij de Alexanderkade is anderhalf à twee jaar.