Nieuws

Judith van Swethuis voor en door bewoners

13 oktober, 2022

Om bewoners meer te betrekken bij het reilen en zeilen van het Judith van Swethuis is het idee ontstaan om in huis meer werkprojecten op te zetten.

Een artikel van activiteitenbegeleider Fenny Drost – Dit doen we naast de al bestaande werkplekken in het Judith van Swethuis. Zoals in de keuken, waar bewoners meehelpen met het voorbereiden van maaltijden en de koffie en thee verzorgen bij activiteiten. Sinds kort worden bewoners die zich daarvoor hebben aangemeld zorgvuldig ingewerkt om de receptie te verzorgen. Een project dat voor iedereen winst oplevert. De winst voor bewoners is dat zij hun werk als zinvol ervaren. De winst voor de afdeling is dat bezoekers aan de deur netjes worden ontvangen, pakketjes worden aangenomen. En natuurlijk dat bezoekers met een vriendelijk gezicht welkom worden geheten.
De receptie is gezellig ingericht zodat het een prettige werkomgeving is en de deelnemers worden begeleid door een vast aanspreekpersoon.

De keuken van het Judith van Swethuis bestaat al langer als werkproject

De keuken van het Judith van Swethuis bestaat al langer als werkproject

Kringloopwinkel

Sinds kort is daar een heuse kringloopwinkel bij gekomen die onlangs officieel is geopend. De naam van de winkel is “Voor een prikkie,” een door de bewoners gekozen naam. Het idee voor deze winkel ontstond spontaan toen een voormalige rookruimte leeg stond en we veel spullen gedoneerd kregen.
Gaandeweg kwamen er meer spullen en kleding bij, het laatste mede dankzij de collega’s van De Poel. Waarvoor onze grote dank natuurlijk.

Fenny Drost met bewoners in de nieuwe kringloopwinkel

Fenny Drost met bewoners in de nieuwe kringloopwinkel

Van de bewoners

Veel bewoners reageerden enthousiast op het idee om in deze winkel te gaan werken. De een omdat ze dol is op kleding, een ander omdat hij graag schoonmaakt en helpt met uitzoeken van de nieuw binnengekomen spullen.
Er zijn diverse werkzaamheden te doen, dus dat valt goed te verdelen. Ook hier wordt iedereen ingewerkt en ondersteund door een begeleider. Maar de hoop is natuurlijk dat dit steeds minder begeleiding zal vragen en dat het echt een winkel van de bewoners wordt!

Bewoners van het Judith van Swethuis kiezen iets uit de winkel

Bewoners van het Judith van Swethuis kiezen iets uit de winkel

Inbreng

Er is niet veel opslagruimte bij het Judith van Swethuis, maar boeken en kleine spulletjes zijn van harte welkom. Die kun je gewoon bij ons afgeven. Dan komt het in onze kringloopwinkel terecht. Te zijner tijd gaan we ook kleine meubels opknappen, zoals tafels en kastjes.

Een bewoner koopt een paar snelle schoenen

Een bewoner koopt een paar snelle schoenen

Blijven luisteren

Het geld dat we met de winkel verdienen, komt rechtstreeks ten goede aan alle bewoners van het Judith van Swethuis. Zo willen we graag een duofiets aanschaffen, zodat iedereen mee kan fietsen die dat niet zelfstandig kan. Als iedereen tevreden is met zijn of haar taken en de winkel goed loopt, dan zijn ook klanten van buiten welkom. Maar eerst gaan we ervaring opdoen met interne klanten. Dus nog even geduld!
Misschien ontstaan er nog meer nieuwe initiatieven. Ik hoop het van harte. Want we moeten de mondigheid van onze bewoners aanmoedigen en goed blijven luisteren naar hun wensen en ideeën.

Een blije bewoner van het Judith van Swethuis

Een blije bewoner van het Judith van Swethuis

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.