Verhalen

Irene in woontraining

02 maart, 2017

De primeur gaat naar Irene Williams. Zij is de eerste bewoner van het Judith van Swethuis die intern in training is om buiten de voorziening zelfstandiger te gaan wonen. In het zogeheten trainingsappartement leert zij de vaardigheden die daarvoor nodig zijn, zodat ze na ongeveer een half jaar kan doorstromen naar andere huisvesting.

Irene Williams (1969) kreeg van teammanager Peter Lokkerbol een bos bloemen en officieel de sleutel van het appartement overhandigd. Zij woont sinds september vorig jaar in het Judith van Swethuis. Het traject om zelfstandiger te gaan wonen, bijvoorbeeld via Beschermd wonen Zuid, kan haar niet snel genoeg gaan. Het trainingsappartement is nadrukkelijk bedoeld als opstap tot doorstroom naar andere huisvesting.
Mevrouw Williams woonde eerder acht jaar zelfstandig in het Gelderse Ede, maar ze verlangde terug naar de stad en kwam in Amsterdam Oost te wonen. Inmiddels bevalt de Rivierenbuurt, waar het Judith van Swethuis is gevestigd, haar goed, ze zou dan ook best in deze buurt willen blijven wonen.

Felicitaties en bloemen voor Irene Williams

Felicitaties en bloemen voor Irene Williams

Amsterdammer

‘Ik ben niet van het platteland, ik ben een Amsterdammer,’ aldus een trotse Irene Williams. ‘Ik heb wel een tijd met veel plezier bij een zorgboerderij gewerkt, Komt en Gaat in Vrede, in Middenbeemster, maar ik was ook altijd weer blij om terug in Amsterdam te zijn. Met dat werk ben ik gestopt, ik ben nu bezig om een nieuwe dagbesteding te zoeken die bij mij past. Dat gaan we nu allemaal regelen.
Ik kan hier nog steeds gebruikmaken van alle dingen die het Judith van Swethuis biedt, ik kan gewoon meedoen aan activiteiten hier.

Irene Williams tussen haar begeleiders in het Judith van Swethuis

Irene Williams tussen haar begeleiders in het Judith van Swethuis

Droom

Nu leer ik van alles, zoals mijn woning schoonhouden, mezelf verzorgen, eten koken, met geld omgaan. Sommige dingen kan ik best goed, zoals koken. Omgaan met mijn ziekte en de goede balans vinden tussen alle dingen, daar heb ik nog een beetje moeite mee.
Het is mijn droom om weer zelfstandig te zijn. Ik heb heel lang op mezelf gewoond en ik heb nooit geen problemen gehad met de woningbouw, met justitie of met wie dan ook, dus ik heb er vertrouwen in. Ook al gaat het met horten en stoten, het is echt mijn grote wens. En met Gods genade gaat het lukken.

Jaloers

Verschillende mensen hier in huis zijn een beetje jaloers op mij. Maar dat hoeft helemaal niet, want als ik straks weg ben, kan iemand anders hierin om ook zelfstandig te leren wonen.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.