Nieuws

Het verhaal achter de deur

28 januari, 2016

Bewoners van het Judith van Swethuis hebben sinds kort hun eigen persoonlijke voordeur. In de meeste gevallen is deze gebaseerd op de voordeur van hun eerste of laatste woning. Een van de dingen die bewoners van een zorginstelling vaak het minst bevalt, is juist het feit dat het een instelling is en daardoor door sommigen als wat onpersoonlijk wordt ervaren. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de inrichting en aankleding van de voorzieningen zoals de gangen. Daar is nu bij de helft van de bewoners van het Judith van Swethuis in ieder geval bij hun voordeur geen sprake meer van.

Personlijke voordeuren van bewoners in het Judith van Swethuis

Personlijke voordeuren van bewoners in het Judith van Swethuis

Normalisatie

‘Het is niet iets nieuws,’ vertelt teammanager Peter Lokkerbol van het Judith van Swethuis. ‘Het concept heeft vorig jaar behoorlijk wat aandacht in de media gekregen. Een van onze medewerkers zag het op het journaal en dacht: dat is iets voor ons. En zo is het gekomen.’
De stickers met persoonlijke prints voor iedere voordeur zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met dementie, zodat zij makkelijker hun eigen kamer kunnen terugvinden in de gang van de instelling.
‘Bij ons is het vooral bedoeld om een huiselijke sfeer te creëren,’ aldus Lokkerbol. ‘Het past uitstekend in ons streven naar normalisatie. Onze bewoners hebben recht op bestendige huisvesting in een zo gewoon mogelijke omgeving. Mensen die bij ons wonen, doen dat vaak voor langere tijd, dit is voor jaren hun thuis, en wij moeten er alles aan doen om dat wonen zo aangenaam mogelijk te maken. Je eigen voordeur levert daar een kleine maar tastbare bijdrage aan.’

Bewuste keuze

De individuele voordeuren zijn nog niet in het hele huis aangebracht, maar dat is volgens de teammanager een kwestie van tijd. ‘De meeste bewoners zijn enthousiast en hebben heel bewust hun eigen keuze gemaakt. Sommigen hebben de deur gekozen van wat eens hun eigen huis was, maar er zijn ook deuren uit de jeugd van bewoners, deuren die andere positieve herinneringen oproepen en deuren die mensen gewoon mooi vinden.’

Meer deuren in het Judith van Swethuis

Meer deuren in het Judith van Swethuis

Fotoalbum

‘Mijn ervaring is dat alle bewoners de gang gezelliger vinden en minder klinisch. Ze voelen zich nu meer thuis en vinden het fijn om hun eigen unieke deur te hebben,’ aldus begeleider Vinnie Kroon van het Judith van Swethuis.
Nu heeft de firma true doors, die deze deuren levert een album gepubliceerd met foto’s van de werkzaamheden, de situatie voor en na en vooral met veel prachtige foto’s van bewoners van het Judith van Swethuis die vol trots poseren voor hun eigen deur en vertellen wat ze daarvan vinden.
Kijk hier voor dit fotoalbum.

Onderzoek

De opplakdeuren worden gemaakt door de firma true doors. In 2015 deed het Trimbos-instituut een verkennende studie naar de toegevoegde waarde hiervan voor bewoners van zorginstellingen.
Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.