Verhalen

Fietsen geeft euforie en focus

Tags: sport
04 mei, 2023

Cedric Ceder doet mee aan de Streetwise Cycle Race op donderdag 11 mei op Sportpark Sloten in Amsterdam. Daarnaast gaat hij elke vrijdag fietsen met het Streetwise Cycle Team onder leiding van Koen Polder van de Regenbooggroep.

Cedric Ceder (1982) volgde opleidingen voor de detailhandel en de beveiliging, maar is zich nu aan het omscholen. Hij wil gaan werken met daklozen, de doelgroep waartoe hij nu zelf behoort. Momenteel woont Cedric tijdelijk bij het Leger des Heils in Amsterdam Oost. Naar eigen zeggen is hij daar op doorreis.
Cedric is een geboren en getogen Amsterdammer. ‘Vroeger sprak ik plat Amsterdams, nu wat meer ABN,’ vertelt hij. ‘Ik ben dan wel hier geboren, maar omdat mijn ouders dat niet zijn, ben ik volgens de regels geen autochtoon. Voor mij is het anders, ik ben een wereldburger, een inboorling van de wereld. Ik ben van hier en hier is van mij. In Limburg voel ik me thuis en ook in Groningen. Hokjes, grenzen, beperkingen, ik hoop dat iedereen snel gaat ontdooien.

Fruit en een fiets

Cedric is zijn hele leven al sportief geweest. ‘Het begon met voetbal, daarna atletiek, wing chung (een Chinese vechtsport, red.) en kickboksen,’ aldus Cedric. ‘En het fietsen dus. Toen ik als kind voor het eerst op de fiets stapte, voelde ik het meteen. Wow! En dat is gebleven. Ik was een jaar of vier, vijf, op een veel te grote fiets. Eerst moest ik steppen om de andere jongens bij te houden. Ik was meteen verkocht. Dat je helemaal zelf zo stil zo hard kunt gaan!
Mijn ouders zeiden het al, hij heeft maar twee dingen nodig: fruit en een fiets.

Cedric doet mee aan de Streetwise Cycle Race

Cedric doet mee aan de Streetwise Cycle Race

Uithoudingsvermogen

Daarna ben ik gaan BMX’en en ook mountainbiken en nu dus racefietsen. Gewone stadsfietsen zijn op de een of andere manier niks voor mij. Die sloop ik. De passie voor het fietsen is altijd gebleven. Op de fiets maak je de juiste stoffen aan, die geven mij een gevoel van euforie. Daardoor ben ik ook de rest van de dag beter gefocust.
Door te fietsen houd je natuurlijk ook je conditie op peil. En je verbetert je stamina, dat is mooi meegenomen.

Stil

De stilte vind ik ook zo mooi aan fietsen. Je verstoort echt helemaal nergens de rust. Het is lekker om op hoge snelheid te fietsen, maar dat doe ik alleen buiten de stad. Daar heb je meer ruimte. In de stad rijd ik vooral efficiënt, daar stroom ik mee.
Op de fiets zie je goed dat mensen kuddedieren zijn. Iedereen moet elkaar zo nodig bijhouden en liever nog inhalen. Dat zit blijkbaar in ons hoofd. Ik heb het zelf ook hoor, ik beland regelmatig in wedstrijdjes met elektrische fietsers.

Cedric met zijn fiets

Cedric met zijn fiets

Niet te

Je moet mentaal sterk zijn, voordat je fysiek sterk kunt worden. Elke vrijdag fietsen we met het Streetwise Cycle Team vanaf de fietswerkplaats aan de Zeeburgerdijk een rondje van zo’n twee uur. Elke keer een andere route door Amsterdam en omstreken. Het is niet alleen vlak, we komen allerlei bruggen tegen om het klimmen te oefenen. Even een workout, je moet het even voelen. Niet te, maar een beetje, dat is lekker.

Proeven

Ik leer daarbij veel van Koen, die het organiseert. Iedereen kan meedoen. Je hoeft helemaal niet supergetraind te zijn of ervaring te hebben. Je hoeft ook geen eigen spullen te hebben. Wij zorgen voor een fiets, kleding, schoenen en een helm.
We houden rekening met elkaar, niemand blijft achter in de groep. We rijden je er niet af, we wachten op elkaar, we maken grapjes. Je zult zien dat het elke week beter gaat. Ik zeg: kom proeven. Maak het mee!

Hard fietsen

Op 11 mei doe ik natuurlijk mee aan de race. Daarnaast ga ik het evenement vastleggen op film. Bij het Amsterdams Buurtfilmfestival volg ik een workshop en daarvoor ga ik een reportage maken van de Streetwise Cycle Race. Die sportieve inspanning van iedereen wil ik graag goed vastleggen. Dat wordt mijn overwinning. Zo fuseer ik alles samen.
Voor mij is deelnemen belangrijker dan winnen. Zo enorm strijdlustig ben ik niet. Misschien is er die dag wel iemand die het echt nodig heeft om te winnen. Zo iemand gun ik het dan wel. Maar ik ga wel hard fietsen, ik geef het niet weg. Ik ga laten zien dat ze er wat voor moeten doen.’

Zie ook dit artikel over de Streetwise Cycle Race.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.