Verhalen

En nu verder (1)

14 juni, 2019

Rob Hoogstraten uit Haarlem was onvrijwillig dakloos en vond vorig jaar op eigen kracht een woning. Maar daarmee ben je er nog lang niet. Er moet nog van alles gebeuren en worden geregeld. Onder de noemer ‘En nu verder’ doet hij nu verslag van de wederopbouw van zijn leven.

In navolging van mijn blogs van afgelopen jaar 2018, schrijf ik dit jaar nog een drietal artikelen over mijn leven na de daklozenopvang.

Fris het nieuwe jaar in

Begin dit jaar heb ik nog de nieuwjaarsrecepties van Zandvoort en Haarlem bezocht. Bijkomend voordeel is gratis drank en hapjes. Maar ik kom daar ook om te netwerken. Daarom heb ik ook kennis gemaakt met de burgemeester van Zandvoort. Ben tenslotte een nieuwe inwoner daar.
Een ander hoogtepunt was wel het uitbrengen van mijn boekje, een bundeling van al mijn blogs over 2018. Dit gebeurde onder de vleugels van HVO-Querido.

Mijn bundel

Het uitreiken van deze blogbundel (let wel, een nieuw Nederlands woord voor de Dikke van Dale. In de boekhandel ben ik nog geen blogbundel tegen gekomen wel gedichtenbundels.) had een enigszins feestelijk tintje. Tijdens een vergadering van WMO commissieleden op de nachtopvang Velserpoort reikte de teammanager Joris de Heus mij het eerste exemplaar uit.
Toen de andere aanwezigen ook hun boekje hadden ontvangen, kon ik meteen aan de signeersessie beginnen. Al vraag ik me af of het voor diverse gegadigden serieus leesvoer is of gewoon een collectors item. Nu nog mijn andere papierwerk.

Rompslomp

Het verkrijgen van een woning is leuk, maar er komt het nodige bij kijken. Ten eerste moet je heel veel dingen veranderen en aanvragen. Dit betekent een hoop formulieren invullen. Ik maakte hiervoor gebruik van mijn begeleider, dat scheelt een hoop rompslomp.
Maar ook als je verandert van gemeente moet alles opnieuw worden aangevraagd, zoals een bijstandsuitkering en extra bijstand. En alles gaat pas in werking na het tekenen van het huurcontract. Dit geldt ook voor de aanvraag van huurtoeslag en bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand kun je aanvragen voor de eerste huurbetaling, inrichtingskosten zoals een bed, ijskast en dergelijke en voor verhuiskosten.

Stress

Echter de bijzondere bijstand werd bij mij afgewezen omdat ik een schuld heb bij mijn verhuizer. In het kader van de Participatiewet werd dit niet overgenomen. Voor de volledigheid, bijzondere bijstand word verstrekt als een lening. Gelukkig heb ik een andere klantmanager en ben ik weer in onderhandeling met de gemeente.
Je kunt wel op tijd diverse aanvragen de deur uit hebben, maar door de stroperige manier van werken en ondeskundigheid van diverse ambtenaren duurt het weken voordat je een keer geld ziet. Dit heeft mij een hoop stress opgeleverd.
Nu nog onderhandelen met mijn verhuizer.

Schilderen

Aan mijn huis hoef ik niet zoveel te doen, behalve dan een paar muren sauzen. Maar als ik ergens een teringhekel aan heb, is het wel aan schilderen.
Het voorbereiden daarvan vind ik al een verschrikking. Je moet van alles afplakken en met vellen plastic in de weer. Het meest irritante is wel het verharen van je kwast. Gelukkig heb ik blonde kwasten, want ik heb witte muren. Dan valt het niet zo op, maar toch…
Als je dan even op weg bent gaan ze met een beetje pech spontaan in de rui. Ligt niet aan het weer, maar dit heet marktwerking! Je moet weer naar de winkel om nieuwe kwasten te kopen.
Wat ik toen allemaal geuit heb is niet voor herhaling vatbaar, maar het waren wel een aantal termen met een sterke K-klank daarin.

Sigaar

Picasso-gevoelens borrelen in me op. De neiging een paar emmers verf tegen de muur te kwakken is heel groot, dan even uitsmeren met een pleeborstel en klaar is Kees.
De gedachte dat ik hier nog een tijdje tegenaan moet kijken weerhoudt me.
In mijn jasje vind ik nog een lekkere sigaar. Wie wat bewaart heeft wat. Ik ga naar buiten en steek ‘m op.

Financiën

Bij het zelfstandig wonen is het voortdurend passen en meten om uit te komen met een bijstandsuitkering. Vandaar dat ik gelukkig kan beschikken over twee rekeningen. De ene rekening gebruik ik voor de vaste lasten en de andere voor de huishouding. Zo voorkom ik dat ik meer uitgeef dan er binnenkomt.
Ik heb een fout gemaakt tijdens mijn verblijf in de opvang. Ik had toen moeten sparen voor de eerste huurbetaling. Dat heb ik nu opgelost met bijzondere bijstand. Naast huurbetaling heb ik te maken met gemeentelijke aanslagen zoals WOZ, rioolbelasting, afvalstoffenheffing etc. Ook het waterschap stuurt een rekening. Voor beide aanslagen ga ik kwijtschelding aanvragen. Houd ik misschien wat geld over.

Man in auto

Langs de tuin van Ecosol loopt een lange parkeerplaats waar de auto’s met hun neus of achterkant naar de tuin staan. In een van die auto’s bivakkeert een man samen met zijn kat. Hij is dakloos of liever gezegd thuisloos.
Ik heb weleens gevraagd waarom hij niet naar de opvang gaat. Hij zei daarop dat hij dat wel wilde doen, maar zijn kat kon dan niet mee. En hij zei dat het af en toe weleens koud was afgelopen winter. Hij maakt gebruik van de faciliteiten van Ecosol en eet regelmatig mee. Zijn kat is hem heel trouw, dat zag ik toen ie haar terug floot. Uit het niets kwam ze aanhollen door de tuin en met een grote sprong over het hek was ze weer bij haar baasje. De kat heeft ook haar eigen slaapplekje in de tuin. Tja, dierenliefde kan ver gaan.
Ik hoop dat er een passende oplossing komt voor de kat en haar baasje.

Ecosol

Ben ongeveer een half jaar niet in de tuin geweest, dus hoog tijd dus om er eens een kijkje te gaan nemen. Ecosol is een biologische tuin, waar diverse gewassen zonder bestrijdingsmiddelen worden gekweekt. De tuin is enorm veranderd, onder andere de paden zijn vernieuwd, de kas is vernieuwd en er zijn weer nieuwe plantvakken.
Ik moet nu een eindje fietsen om bij Ecosol komen. Maar dit is geen straf aangezien ik een heel mooie route heb gevonden. Ik rijd dwars door Aerdenhout, door een uitgestrekt bos waarin vele statige villa’s schuil gaan. Op deze route moet ik een drietal heuveltjes van verschillende hoogte trotseren. De kunst is dat mijn versnellingen in de juiste stand staan, maar dat lukt niet altijd. Zeker niet bij die steile heuvel vlak bij mijn huis, dus dan maar afstappen en een stukje lopen.
Nu is het zaaitijd, dus we moeten aan de bak, zodat we weer verschillende groentes en kruiden aan de man kunnen brengen deze zomer.

(wordt vervolgd)

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.