Nieuws

Diploma voor topkoks

27 november, 2023

Negen deelnemers aan de proeftuin Koken in de horeca hebben hun welverdiende mbo-certificaten ontvangen. Dit is een programma via de mbo praktijkleren derde leerweg van diverse maatschappelijke organisaties.

Het doel van deze opleiding is om mensen naar betaald werk te begeleiden. De afgelopen maanden hebben de kandidaten hard gewerkt en met goed gevolg hun Proeve van Bekwaamheid afgelegd. De praktijkopleiding vond plaats bij werkcafé De Nieuwe Heelmeesters, het restaurant in het Centraal bureau van HVO-Querido, en een van onze leerwerkplaatsen.
Elvire Biegel, directievoorzitter van ROC van Amsterdam, reikte de mbo-certificaten uit.

Leuk werk

Sengul (1973) is een van de gelukkigen die haar mbo-certificaat ontving. Zij is geboren in Ankara en komt in 1993 naar Nederland. Ze begint in Amsterdam West en woont nu alweer een tijd heel tevreden in Amsterdam Oost. Van haar vier kinderen woont de jongste, haar zoon Murat van zestien, nog thuis. Hij was bij de uitreiking aanwezig en is heel trots op zijn moeder.
Sengul werkt al jaren met veel plezier bij De Nieuwe Heelmeesters. ‘Het is leuk werk, met aardige collega’s,’ vertelt Sengul. ‘Van onze gasten krijg ik vaak complimenten als ze het eten lekker vinden. Vooral over mijn salades hoor ik veel goeds. Maar ik maak natuurlijk veel meer dingen. Kebab, kip, brood, heel veel groenten, noem maar op. Je moet alles kunnen klaarmaken.

Sengul met haar diploma en haar zoon

Sengul met haar diploma en haar zoon

Samen

Ik vind het een goede opleiding. Ik heb heel veel geleerd en je krijgt goede begeleiding. Het is een fijne werkplek, er is nooit ruzie en het is lekker dicht bij mijn huis. Wij doen hier alles samen, dat is gezellig. Je bent hier nooit alleen.
Stilzitten is niks voor mij. Het liefst ben ik altijd bezig. Werken is voor mij geen opgave, ik doe het graag. Thuis kook ik bijvoorbeeld ook altijd. Alleen op zondag werk ik niet, dan drink ik koffie en praat ik bij met vriendinnen.
Ik ben best wel trots op mijn diploma. Thuis ga ik hem ophangen zodat mijn vriendinnen het kunnen zien. Ik ben toch een sterke vrouw.’

Creatief

Werkbegeleider Chris Latul typeert Sengul als een moederfiguur in de keuken. ‘Zij is heel zorgzaam. Ze houdt iedereen goed in de gaten. Zij kent heel veel mensen en iedereen kent haar. Sengul is in de loop der tijd steeds mondiger en zelfverzekerder geworden, dat is goed om te zien. Ze is hier echt gegroeid’
‘Sengul is onze topkok,’ vult werkbegeleider Egbert de Waard aan. ‘En ze is heel creatief. Ze is trouwens ook een topbakker, want ze kan uitstekend met deeg overweg. Ik zeg: Sengul, op naar je eigen restaurant!’

Mesut tekent zijn diploma, docent Roald kijkt toe

Mesut tekent zijn diploma, docent Roald kijkt toe

Geen stress

Mesut (1984) komt van oorsprong ook uit Turkije en woont al jaren in Osdorp. Hij is goed te spreken over de opleiding en over de docent, Roald Moen. ‘We hadden met Roald een hele goede meester. Hij legt het goed uit en hij geeft je de tijd. Hij vertelt het niet één keer, hij gaat gewoon net zo lang door tot je het door hebt. En hij is nog aardig ook.
Werken bij De Nieuwe Heelmeesters is echt top. Beter dan dit kun je niet krijgen. Er is hier geen druk, geen stress, het is gezellig. Ik blijf, want ik zit hier goed.’

Zie ook het nieuwsbericht van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam over deze diploma-uitreiking.

Samenwerking

Dit initiatief is mogelijk gemaakt dankzij de kracht van samenwerken van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, ROC van Amsterdam, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, samen met HVO-Querido, Roads, De Regenboog Groep, Social Capital, Not for Sale en Mama’s Koelkast.
Deelnemers aan de proeftuin ontvangen naast deze diploma ook een zogeheten skillspaspoort gebaseerd op CompetentNL, de landelijke standaard voor het beschrijven van skills.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.