Nieuws

Bouwen aan vertrouwen

Tags:
22 oktober, 2019

Ondersteunend begeleider Jasper Kost en zijn psychosociale hulphonden hebben hun werkterrein uitgebreid. Eerst trainden zij louter jongeren in het verhogen van hun sociale vaardigheden, tegenwoordig is dit aanbod beschikbaar voor alle cliënten van HVO-Querido.

Jasper Kost (1985) stelt zijn trainingen niet alleen beschikbaar voor meer mensen, hij heeft er ook een hond bij: Anton, een verweesd exemplaar uit een Roemeens dierenasiel. ‘Misschien niet verstandig,’ bekent hij in het Oosterpark, ‘maar het is zo’n lieve hond, ik kon hem gewoon niet daar laten zitten. Anton is nog aan dit werk aan het wennen, officieel is hij nog geen hulphond.’
Naast de stafford Kiara werkt Jasper met Balou als co-trainer, een vijfjarige labrador. ‘Balou is een goedzak, maar zoals een echte labrador wordt hij heel fanatiek als het om eten gaat en springt hij graag in de smerigste slootjes als je even niet oplet. Houdt hem dan maar eens tegen!’

Meer vragen

Vanwaar de uitbreiding naar volwassenen? ‘Het is een antwoord op de behoefte, ik merk dat ik steeds meer vragen krijg van de afdelingen van HVO-Querido voor volwassenen met een psychiatrische of psychosociale kwetsbaarheid. En het kan ook heel goed, trainen met honden is niet exclusief voor jongeren. Er komen steeds meer vragen uit de organisatie. Het gaat niet langer alleen om het vergroten van sociale vaardigheden, zoals het vergroten van de weerbaarheid en het omgaan met angst en agressie, hoewel dat wel de hoofdmoot blijft. Sommige cliënten willen bijvoorbeeld ook graag trainingen in het omgaan met hun eigen hond. Er zijn best wat cliënten met een hond, en dat is heel goed, maar soms zijn ze daarin nog een beetje onzeker. Ik leer ze om op een positieve manier samen te werken met hun hond.

jasper-honden-1700-02.jpg

Zal ik een hond nemen?

Ik kan mensen ook een spiegel voorhouden als ze overwegen om een hond te nemen. Dat is niet iets wat je zomaar moet doen. Je moet de voor- en nadelen goed afwegen en beseffen dat je samen een jarenlange verbintenis aangaat. Ik vertel cliënten graag waar ze daarbij op moeten letten, waar ze aan moeten denken. Dat kan ook het doel zijn van een training: wat zijn de mogelijkheden voor een eigen hondje?

Kiara, Balou en Anton

Vertrouwen

Tijdens het werken met honden ervaren mensen dat hun gedrag van grote invloed is op hoe de hond reageert. Dan begrijp je beter dat dit bij je medemensen ook zo werkt. Klanten waarderen het werken met honden. Het is toegankelijk, persoonlijk, leerzaam en ook gewoon heel leuk. Iedereen wordt er enthousiast van.
Aan hoe mensen op de hond reageren zie je als trainer in één klap heel veel. Je werkt samen aan het opbouwen van vertrouwen. Dan kan ook op plekken waar voor jou spanning is, bijvoorbeeld omdat je daar iets vervelend hebt meegemaakt of om een andere reden niet op je gemak bent. Daar wil je weer ontspannen kunnen lopen. Je moet de prikkels accepteren en ermee dealen. Je focussen op de hond is een ongecompliceerde manier om dat je leren. Honden voelen spanning haarfijn aan en reageren daarop.
Ik ben geen gedragswetenschapper, ik heb echt niet overal een antwoord op, maar ik kan wel advies geven.

Timing

Je kunt niet altijd met honden aan de slag. Als het bijvoorbeeld boven de 25 graden is, zoals afgelopen zomer, doe je honden daar geen plezier mee. Ze kunnen bovendien niet te lang achter elkaar werken. Daarom gebruik ik ook nog steeds sport als middel om trainingsdoelen te halen, zoals boksen. Daarbij leer je incasseren en door te zetten als het even moeilijk gaat in je leven.
Je oefent vooral in timing, je moet op het juiste moment kunnen inspannen en ontspannen, want je kunt nu eenmaal niet de hele tijd aan of uit staan, daar moet je slim mee leren omgaan. Dat kun je met honden heel goed oefenen, maar ook met boksen. Het kan ook in elkaar overlopen, want soms is het goed om dezelfde oefening nog een keer opeen hele andere manier te doen, dan blijft het beter hangen.
Als je het samenspel beseft van je eigen lichaam, je emoties en de algemene situatie, kun je beter op je omgeving reageren. Als je rustig ademhaalt, gaat je hartslag naar beneden en ontspan je. Dat zijn simpele dingen die je allerlei situaties van pas komen. Zo krijg je meer controle over je dagelijkse leven.

Behoefte inventariseren

Nu probeer ik duidelijk te krijgen hoe groot de vraag naar deze vorm van sociale vaardigheidstrainingen bij HVO-Querido nu echt is. Dus collega’s die denken dat werken met honden echt iets voor hun cliënt is, vraag ik om contact met mij op te nemen. Zo probeer ik te inventariseren wat de behoefte is. Als er veel animo voor is, kunnen we bijvoorbeeld meer mensen hierin opleiden. Zelf werk ik twintig uur per week bij HVO-Querido, bijna altijd op maandag en dinsdag, daarnaast werk ik op afspraak bij CoHond.’

Verder lezen

Kijk hier voor een eerder artikel over Jasper en zijn trainingen met honden.

 

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.