Amsterdam opent extra opvangplekken dak- en thuislozen

Amsterdam opent de komende dagen 250 opvangplekken voor dak- en thuislozen in de stad. 100 hiervan zijn extra opvangplekken die worden ingericht in een sporthal in Amsterdam-West.

Bij 150 van de 250 plekken gaat het om bestaande plekken die over meerdere locaties verdeeld worden om het risico op besmetting met corona zoveel mogelijk te minimaliseren. Bovenop de 250 plekken komen nog 23 plekken voor gezinnen die nu op een andere locatie opgevangen worden.

Sporthal

In de sporthal worden twee ruimtes ingericht waar elk 50 personen kunnen overnachten. Stichting de Regenboog Groep zal met beroepskrachten en ervaren vrijwilligers de opvang verzorgen. De locatie is bedoeld voor zowel mensen die al langere tijd dakloos zijn, als mensen die recent hun huis zijn kwijt geraakt door bijvoorbeeld echtscheiding of verlies van hun baan.

6000

Momenteel beschikt Amsterdam al over ruim 6000 opvangplekken voor dak- en thuislozen gedurende 365 dagen per jaar. In de wintermaanden komen daar 445 opvangplekken bij in het kader van de winteropvang en het Stoelenproject.

Aanvullende maatregelen

Vorige week nam het college al aanvullende maatregelen zodat mensen die gebruik maken van, of werken in de dak- en thuislozenopvang, zo min mogelijk risico lopen om met corona besmet te raken. Zo werden de Sporthallen Zuid ingericht voor 100 daklozen en werd de opvanglocatie Transformatorweg in drie ruimtes van 50 personen opgesplitst.
Sindsdien is de gemeente doorgegaan met het inspecteren van eigen locaties en locaties die beschikbaar zijn gesteld door derden. Het Rode Kruis is ingeschakeld voor de begeleiding van daklozen. Ook heeft het college contact met het kabinet over locaties, begeleiding en middelen.