Nieuws

Amazing talent

08 september, 2023

Op 7 september organiseerde de Opvang Anderlechtlaan van HVO-Querido een feestje. Een festival waarop vooral ongedocumenteerde bewoners lieten zien wat ze zoal in hun mars hebben. Ze mogen dan geen papieren hebben, ze beschikken over net zoveel talent als iedereen.

Het was een bont spektakel aan de Anderlechtlaan in Amsterdam Nieuw Sloten. Aan de straatkant van het plein voor de voorziening, het pand was ooit een school, was een groot podium gebouwd. Deejays, dichters, dansers, schilderkunst, houtbewerking, barbecue en muziek, heel veel muziek.
Veel mensen liepen met een button met een ster en de tekst ‘amazing talent.’

Swing

De show begon met een duet van Junius, een bewoner van de Anderlechtlaan, en begeleider Hadas Nidam. Zij vertolkten op gloedvolle wijze de soulklassieker Stand by Me van Ben E. King. Het duo werden muzikaal bijgestaan door Space Lightning, de huisband van HVO-Querido. Junius liet op het podium op subtiele wijze zien dat je ook met minimale bewegingen vanuit de heup enorm kunt swingen.

Talent op het podium bij Opvang Anderlechtlaan

Talent op het podium bij Opvang Anderlechtlaan

Meer muziek

Rapper Mohamed, een bewoner van de Opvang Van Leijenberghlaan, rapte en danste. Tussen de acts door en aan het einde speelde Space Lightning in wisselende samenstelling aanstekelijke en dansbare muziek.
François Rustveld, coördinator van de Muziekschool in Zuidoost van HVO-Querido, verzorgde het geluid tijdens alle optredens.

Monique, een van de initiatiefnemers, met Ibrahim

Monique, een van de initiatiefnemers, met Ibrahim

Koffie

Bewoner Ibrahim Idriss liet zien wat hij bij houtbewerking samen met buurman Casper had gemaakt. Dat waren geen dingen louter voor de sier, maar nuttige gebruiksvoorwerpen zoals een kruidenrekje, een krukje en opbergdoosjes. Ibrahim liet bezoekers ook genieten van Soedanese koffie die hij terplekke zette.

Poëtisch talent Letitia

Poëtisch talent Letitia

Droom

Een speciale vermelding verdient dichter en voordrachtskunstenaar Letitia. Zij verklaarde vooraf dat ze liever niet meer met mensen in discussie gaat, maar dat ze dat nu op papier doet. En dat bleek maar al te waar. In een intense performance gaf ze lucht aan haar ziel. Ze betreurde de situatie waarin zij en haar lotgenoten verkeren en hekelde de maatschappij die dat toestaat. Maar er is hoop volgens Letitia. In een stijl die openlijk aan dominee King refereerde, scandeerde zij herhaaldelijk dat ze een droom had. Een droom van een betere wereld waarin opvanghuizen zoals de Anderlechtlaan niet meer nodig zijn. Een leven van vrijheid, gelijkheid en liefde voor alle mensen.

Emiliano met rapper Mohamed

Emiliano met talent Mohamed

Publiek

Het publiek van de show bestond niet alleen uit bewoners van de Opvang Anderlechtlaan. Er waren ook bewoners en artiesten van de andere zes opvanglocaties voor ongedocumenteerde mensen van HVO-Querido in de stad. Daarnaast waren er mensen uit de buurt, relaties en medewerkers.

Toeschouwers tijdens de talentenshow

Toeschouwers tijdens de talentenshow

Kunst

Elsbeth Pluimers en Piet Besteman, respectievelijk beeldhouwer en architect, vertelden over hun kunstproject met de Opvang Anderlechtlaan. Eerst hebben ze met kinderen uit de buurt ruim dertig persoonlijke schilderijen gemaakt voor bewoners van de opvang. Op basis van de voorkeuren van de bewoners (lievelingskleuren, favoriete bestemming, eten etc.) ging elk kind aan de slag met een op maat gemaakt schilderij. Ze hebben ook ieder nog een brief geschreven aan de betreffende bewoner. Zo heet je mensen welkom in de wijk. Toen dat verbindende project een succes bleek, zijn ze ook met volwassenen gaan schilderen. Een groot mozaïek met een bloemmotief is het geworden en dat hangt nu te pronken aan de Anderlechtlaan. Het einde is nog niet in zicht, want Elsbeth en Piet zijn vast van plan om de artistieke samenwerking voort te zetten.

Het schilderij dat buurtbewoners maakten voor Opvang Anderlechtlaan

Het schilderij dat buurtbewoners maakten voor Opvang Anderlechtlaan

Serie

De talentenshow is een initiatief van begeleiders Monique Daemen en Emiliano Kotadiny. De laatste trad ook op als presentator van de avond.
Het was de tweede editie in de serie ‘Ondocumented Got Talent’. De eerste aflevering vond vorig jaar november plaats bij de opvang van HVO-Querido aan de Plantage Muidergracht. Kijk hier voor het verslag daarvan.

Kijk hier voor meer foto’s op onze Facebookpagina.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.