Nieuws

Elkaar zien

11 november, 2022

Gisteren was er een show in de opvang van HVO-Querido voor ongedocumenteerden aan de Plantage Muidergracht in Amsterdam waar bewoners hun talent zien. De avond was een initiatief van twee begeleiders van deze opvang: Monique Daemen en Emiliano Kotadiny.

Onder de noemer ‘Ondocumented Got Talent’ betrad een keur aan artiesten podium. Zangers, rappers, pianisten, gitaristen, luitspelers, percussionisten, dichters en schilders uit de hele wereld lieten op ongedwongen wijze en in alle stijlen zien en horen wat ze zoal in hun mars hebben. Sommige mensen traden alleen op, anderen in een gezelschap. Er waren ook mensen die samen met buurtbewoners uit de Plantagebuurt iets tentoonstelden of uitvoerden. Zo was er een meneer uit de buurt die met bewoners hout bewerkte en een buurvrouw die in de opvang percussieworkshops gaf.

Meer muziek

Voordat het zover was kon iedereen zich tegoed doen aan een smaakvolle maaltijd.
Het geheel werd muzikaal ondersteund door de onvolprezen Muziekschool uit Zuidoost van HVO-Querido. Daarnaast was er een speciaal optreden van het Santo Remedio Trio, dat op virtuoze wijze Zuid-Amerikaans repertoire ten gehore bracht. Niet toevallig is Macarena Pizarro, de zangeres van dit gezelschap, werkzaam als zorgcoördinator bij de Opvang Plantage Muidergracht.

Publiek tijdens de talentenshow

Publiek tijdens de talentenshow

Waarderen

Het publiek bestond uit bewoners van onze zes opvanglocaties voor ongedocumenteerden in de stad, mensen uit de buurt, medewerkers en enkele genodigden. Een van hen was Rutger Groot Wassink, wethouder van onder meer opvang in Amsterdam. Hij verklaarde dat Amsterdam zich zal blijven inzetten om opvang voor mensen zonder de juiste documenten te realiseren, welke politieke wind er ook waait uit Den Haag. Groot Wassink pleitte voor meer van dergelijke bijeenkomsten waarop mensen hun talent laten zien. Want op een avond als deze gaat het er volgens hem niet om of iemand wel of geen papieren heeft. Deze avond was iedereen Amsterdammer. Hier ontmoeten we elkaar als mensen en daardoor ga je elkaar echt zien en waarderen.

Ongedocumenteerde rapper met grote verwachtingen

Ongedocumenteerde rapper met grote verwachtingen

Zonnetje

‘Monique en ik, wij zijn allebei dik tevreden,’ vertelt Emiliano Kotadiny de volgende dag. ‘Het was boven verwachting zelfs. We wisten dat het leuk zou worden, maar niet dat het zo’n goeie, warme sfeer zou zijn, met zoveel mensen. Het was echt een volle bak.
We hebben deze show georganiseerd om onze bewoners in het zonnetje te zetten. Zij hebben al zoveel stress, zoveel onzekerheid over hun lot. En er is gewoon veel talent onder onze bewoners. Ze zijn zoveel meer dan alleen ongedocumenteerd. Voor hen hebben we dit gedaan. Ze hebben het dik verdiend.’

Kijk hier voor meer foto’s.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.