Twee dagen eerder dan gepland, op 29 november, is in Amsterdam de winteropvang weer opengegaan. HVO-Querido biedt aan de Havenstraat plaats aan 200 mensen.
Wie voor het voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat staat, kan het niet missen: vele borden en pijlen wijzen naar rechts om bij de winteropvang van HVO-Querido te komen. Deze extra opvang vindt dan ook niet plaats in het hoofdgebouw, in het cellencomplex zelf, want daar zit het tijdelijke passantenpension van HVO-Querido al, maar daarnaast, in de aanpalende dienst- en kantoorvertrekken. Dat betekent overigens niet dat er te weinig ruimte is.
Geoliede machine
‘Op het laatste moment hebben we de capaciteit op verzoek van de gemeente opgeschaald van 150 naar 200 plaatsen,’ vertelt teammanager Jolanda Verkuyl, een doorgewinterde leidinggevende bij HVO-Querido, die naast deze opvang ook de voorziening de Aak aanstuurt. ‘We zijn net begonnen, maar ik moet zeggen: het gaat goed, het team is echt een geoliede machine.
De eerste nacht hadden we 90 mensen in huis, de tweede nacht 124, de derde 133, de vierde 123 en de vijfde 137. Het begint te lopen. Op alle plekken in de stad waar veel daklozen komen, zoals inloophuizen, is informatiemateriaal over de winteropvang verspreid.
Rauw
Het leuke van dit werk is dat het zo direct en rauw is. Het gaat echt om daklozen in Amsterdam die rechtstreeks van de straat komen, om mensen die anders ergens buiten zouden slapen.
Net als andere jaren moeten mensen die van de winteropvang gebruik willen maken zich melden voor een screening door de GGD aan de Jan van Galenstraat. De GGD bepaalt wie hiervoor in aanmerking komt en geeft die mensen een verwijzing waarmee ze zich hier kunnen melden. Wij noemen de mensen die hier overnachten meestal bezoekers. Verreweg de meesten van hen zijn man, minder dan één op de tien is vrouw. Daar hebben we aparte kamers en douches voor. We houden ook rekening met transgenders, die krijgen een apart kamertje, wij vinden het belangrijk om daar zorgvuldig mee om te gaan.
Onder de bezoekers zijn behoorlijk wat Moelanders zoals dat heet, Midden- en Oost-Europeanen.
Bedden
Als mensen binnenkomen, controleren wij of ze een geldig bewijs van de GGD hebben, ze geven hun bagage af en ze worden grondig gefouilleerd.
Bezoekers krijgen een bed, een douche, een warme maaltijd en ’s ochtends een ontbijt of een broodpakketje om mee te nemen. Ze kunnen van half vijf tot tien uur ’s avonds binnenkomen. Om zeven uur ’s morgens worden ze gewekt en voor half tien moeten ze eruit zijn want overdag bieden we geen opvang. Als je wel een verwijzing hebt, maar drie dagen niet komt opdagen, wordt je bed weggegeven. Als je dan alsnog weer naar binnen wilt, moet je eerst opnieuw naar de GGD.
Het avondeten is van zes tot acht uur. We hebben de gymzaal omgetoverd tot eetzaal. Je krijgt daarvoor een maaltijdbon, anders gaan sommige mensen zes keer eten, en als er om half acht nog eten over is, kun je voor de tweede keer opscheppen. Uiteraard kunnen bezoekers ook vegetarisch of halal eten.
We hebben vooral stapelbedden en een paar veldbeden. De kamers variëren in grootte van twee tot acht personen. Ook in de voormalige directeurskamer van het Huis van Bewaring slapen nu daklozen.
Vijf B’s
We doen het niet alleen. Behalve met de begeleiders van HVO-Querido, werken we met mensen van het beveiligingsbedrijf, mensen van uitzendbureau Start en vrijwilligers van Venzo. Een aantal van hen werkt al een paar jaar in de winteropvang, echt ervaren mensen die de doelgroep kennen.
Ik noem het de vijf B’s: bed, bad, brood en een beetje begeleiding. Want we bieden wel degelijk ook begeleiding, ook al is dat zeer bescheiden. Niet alleen zijn onze mensen persoonlijk begeleiders, we hebben ook korte lijnen met de GGD en de GGZ. Een maatschappelijk werker houdt hier spreekuur. Sommige bezoekers zullen daardoor de weg naar de reguliere opvang weten te vinden.
Noodzakelijk
Bezoekers reageren heel verschillend. De meesten zijn gewoon blij dat het er is omdat ze geen alternatief hebben. Sommige zijn heel dankbaar, maar we hebben ook iemand gehad die het belachelijk vond dat we geen cola serveren.
Volgens mij moet je het niet te luxe maken en dat is het ook niet. Het is gratis en het is noodzakelijk.’
Dit jaar bieden het Leger des Heils en HVO-Querido voor het eerst sinds lange tijd niet samen op één locatie winteropvang. Naast de opvang van HVO-Querido aan de Havenstraat biedt het Leger des Heils op twee plaatsen in de stad extra opvang.
De winteropvang is open tot 1 april 2018.