Nieuws

Wethouder bij ongedocumenteerden

09 juni, 2023

Gisteren bracht de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) een kort bezoek aan de Opvang Anderlechtlaan. HVO-Querido vangt hier 60 kwetsbare mensen zonder geldige verblijfsvergunning op, zowel mannen als vrouwen.

Het was de eerste keer dat Groot Wassink de locatie in bedrijf zag. De laatste keer dat hij het pand bezocht, was het nog een leegstaande school, die tot opvang zou worden verbouwd. De wethouder toonde zich tevreden met het resultaat.

Toekomst

Groot Wassink kreeg een korte rondleiding door het gebouw en sprak daarna met een aantal medewerkers van de opvang. Hij wilde bijvoorbeeld weten waar ze in hun werk tegenaan lopen. Dat bleek onder andere de administratieve stroperigheid te zijn bij het regelen van medische zorg voor bewoners en het vrijwel ontbreken van mondzorg. Enkele medewerkers spraken hun zorgen uit over de toekomst van de LVV, de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen, waar Opvang Anderlechtlaan er een van is.

Wethouder Groot Wassink praat met medewerkers van onze Opvang Anderlechtlaan

Wethouder Groot Wassink praat met medewerkers van onze Opvang Anderlechtlaan

Overgang

De wethouder wilde graag weten hoe de verhouding met de buurt is. Die is goed, vertelden de medewerkers. Niet innig, maar er zijn geen moeilijkheden. Groot Wassink was ook benieuwd hoe de overgang van het Leger des Heils naar HVO-Querido voor medewerkers en bewoners is verlopen. Dat is ook goed gegaan. Omdat het overgrote deel van het team is meegegaan, was er weinig onrust onder bewoners.

J.J. laat zijn tuin zien bij de Anderlechtlaan

J.J. laat zijn tuin zien bij de Anderlechtlaan

Groei en bloei

Tot slot liet J.J. , een van de bewoners van de Opvang Anderlechtlaan, de wethouder met enige trots zijn moes- en plantentuin zien. Deze heeft hij samen met een buurtbewoner opgezet in enkele grote plantenbakken aan de voor- en achterkant van het gebouw. Samen houden ze deze tuin bij. En er zijn plannen voor uitbreiding.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.