Nieuws

Wethouder bezoekt Wilhelminastraat

12 april, 2016

De Haarlemse wethouder Jur Botter (D66) bracht op 11 april een werkbezoek aan de opvang van HVO-Querido aan de Wilhelminastraat. Het was het eerste bezoek van Botter, die naast welzijn en volksgezondheid ook cultuur en vastgoed in zijn portefeuille heeft, aan de locatie. Dat is niet zo gek, want hij is deze dag precies een maand in functie.

Samen eten

De wethouder krijgt een korte rondleiding door het pand. Er is plaats voor dertig mensen, twaalf in een eenpersoonskamer, achttien in tweepersoonskamers. Het bezoek is bedoeld om de opvang met eigen ogen te zien en om kennis te maken met de medewerkers en vooral de cliënten. Dat laatste gebeurt tijdens het diner.
Teammanager Joris de Heus van de Wilhelminastraat vertelt dat de bewoners de maaltijd zelf hebben klaargemaakt en ook de benodigde boodschappen daarvoor in huis hebben gehaald. Dat doen ze nu vier dagen per week en het is de bedoeling dat dit uiteindelijk alle dagen gaat gebeuren.
Wethouder Botter gebruikt de avondmaaltijd (balletje gehakt, speciebonen, aardappelpuree, sla en ijs toe) samen met de daklozen in de voorziening en daarbij luistert hij naar de verhalen van bewoners, beantwoordt vragen en gaat met hen in discussie. ‘Jullie kunnen op me rekenen,’ zegt Botter, ‘maar ik wil wel dat jullie je goed gedragen in de buurt.’

Wethouder Botter spreekt met bewoners van opvang Wilhelminastraat

Wethouder Botter spreekt met bewoners en medewerkers van opvang Wilhelminastraat

Doorstroom

Een van de knelpunten lijkt het ontbreken van voldoende mogelijkheden voor een vervolg op de opvang te zijn. Een aantal bewoners is bijvoorbeeld toe aan een volgende stap, zoals begeleid zelfstandig wonen, maar die plaatsen zijn er niet.
De locatie is nu een kleine vijf maanden in gebruik en in die tijd zijn er zo’n vijftien mensen door- of uitgestroomd, vertelt maatschappelijk werker Suzan Jonker. Zij zou graag zien dat er meer doorstroomcapaciteit komt voor haar cliënten.

Volgende stap

De begeleiding is gericht op doorstroom. ‘Wij proberen om mensen die de volgende stap in hun leven kunnen maken, die stap ook te laten maken,’ aldus Joris de Heus. ‘Wij gaan met iedereen in gesprek. Wat is je hulpvraag? Waar wil je naar toe? Welke ondersteuning heb je daarbij van ons nodig. Een zinvolle dagbesteding speelt daar een belangrijke rol bij. Een deel van de bewoners helpt bij het draaien van de voorziening, maar we hebben bijvoorbeeld ook bewoners die bij een Japans restaurant werken.’

Ketenpartners

Naast HVO-Querido herbergt het pand aan de Wilhelminastraat afdelingen van de GGD, RIBW K/AM, Brijder verslavingszorg, het ACT-team van GGZ inGeest en, via een aparte ingang, schuldhulpverlening van Humanitas.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.