Verhalen

Wat lezen we?

26 juni, 2003

Wie van lezen houdt, zit goed in het passantenhotel. Een initiatief van hotelgast Guido Heinicke is dusdanig uit de hand gelopen dat de voorziening inmiddels beschikt over een heuse bibliotheek met duizenden boeken.

Bibliotheek De Leesfreak in het passantenhotel in Osdorp begon als een grap. Voormalig koopvaardijofficier en initiatiefnemer Guido Heinicke leest zelf graag boeken en struint regelmatig boekhandels en antiquariaten af. Andere gasten vroegen hem wel eens een boek te leen. Vorig jaar deed zich een goede gelegenheid voor om daar voor eens en altijd iets aan te doen.
‘Hier in het hotel stond een ruimte leeg en ik kon voor heel weinig geld een grote partij boeken overnemen van een handelaar. Dat was toevallig. Ik zocht een bepaald boek, we raakten aan de praat en ik vroeg voor de grap wat de hele handel moest kosten. Hij schatte het aantal op 1500 boeken en vroeg honderd euro. Geen geld, dus de koop was snel gesloten. Ik moest ze wel zelf meenemen. Dat hebben we toen met gasten uit het hotel en een busje van HVO-Querido gedaan.

Goede boeken

Het bleken in totaal ruim vierduizend boeken te zijn, vooral romans. In dozen heb je niks aan boeken dus heb ik wat geld gevraagd van de leiding en hebben we kasten en stellingen getimmerd. En dan begint het grote sorteren. Alfabetisch lexicografisch. Het kaf van het koren. Alle boeken die hier staan zijn door mijn handen gegaan. Ik heb een lijst gemaakt op titel, auteur en genre. Wat ik nu nog zou willen hebben is een programmatje waarmee je dat op de computer kunt bijhouden. En meer boeken natuurlijk. Goede boeken zijn altijd welkom.

Sciencefiction en detectives

Bezoekers kunnen maximaal drie boeken lenen voor twee weken. Naslagwerken en encyclopedieën zijn ter inzage. We hebben ook een leestafel met kranten en tijdschriften.
Van de zestig gasten is iets minder dan een derde deel een redelijk fanatieke lezer. Sciencefiction en detectives zijn populaire genres. Harold Robbins en Konsalik zijn de meest gelezen auteurs.

Service

Het passantenhotel gaat in augustus verhuizen naar het nieuwe pand aan de tweede Boerhaavestraat in Amsterdam Oost. In het ontwerp is echter geen rekening gehouden met een bibliotheek. Maar de leiding heeft me verzekerd dat de boeken gewoon meegaan en dat we er samen wel uitkomen. Wellicht op de zolder of een andere creatieve oplossing. Ik zou de bibliotheek willen uitbreiden met computers met internetaansluiting. Dat is niet alleen leuk maar ook nuttig voor cliënten. Internet is ook een soort bibliotheek, dat lijkt me anno 2003 een service die je hotelgasten toch niet zou willen onthouden.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.