Verhalen

Voetballen

Tags: sport | veste
08 augustus, 2005

De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat een elftal van HVO-Querido cliënten tijdens het eeuwfeest tegen Lucky Ajax heeft gevoetbald en zelfs gescoord. Minder mensen weten dat het voetballen onverminderd enthousiast is doorgegaan. Sterker nog, sinds kort is er zelfs een tweede HVO-Querido team actief.

Het HVO-Querido voetbalteam wordt begeleid door Jisvi Engels, in het dagelijks leven al vijf jaar fulltime woonbegeleider bij De Veste. Jisvi: ‘Het is leuk werk. We hebben een aparte doelgroep van bijzondere mensen. Het is stimulerend om daarmee in contact te komen. Je probeert altijd iets te bereiken met bewoners, hoe groot of klein het doel ook is.
Ik heb altijd feeling met het sociale gehad, maar ik wilde niet te jong hulpverlener worden. Je moet eerst zelf wat bagage en levenservaring hebben.
Hiervoor werkte ik als portier annex nachtconciërge bij het Amstelhotel, dat is heel ander volk. Ik ben daar een keer ‘Werknemer van het Jaar’ geworden en hang er nog steeds aan de muur. Het was voor het eerst dat een portier die trofee won.

Voetbalcoach Jisvi Engels in de binnentuin van De Veste

Voetbalcoach Jisvi Engels in de binnentuin van De Veste

Feeling

Wat iemand tot een goede hulpverlener maakt? Je moet mensen een beetje aanvoelen. Willen begrijpen wat er in ze omgaat. Als je respect geeft, krijg je dat respect zelf ook. Dat hoeft niet te betekenen dat je bewoners overal gelijk in geeft. Juist niet, corrigeren getuigt vaak van meer werkelijke interesse.
Als je lekker werkt, is het leuk om wat extra’s te doen. In het verleden heb ik hier de bewonerscommissie helpen opzetten en nu begeleid ik het voetballen, samen met Gregory Tearr van Interactief. Ik heb zelf altijd gevoetbald en gebokst.

Uitlaatklep

We hebben veel technisch goeie jongens in de ploeg, echte pingelaars. Het zijn dan ook vooral andere kwaliteiten die ze moeten leren: functioneren in een team, discipline en omgaan met kritiek. Dus niet direct de scheidsrechter uitschelden als er wordt gefloten. Dat zijn dingen waar je wat aan hebt en niet alleen in de sport. Maar het belangrijkste is wat mij betreft het plezier. Sport is een goede uitlaatklep voor de dagelijkse spanningen.

Supporters

Het voetballen is toegankelijk voor alle klanten van HVO-Querido. We hebben nu een pool van ruim 15 man en doen zowel zaal-, veld- als straatvoetbal. We spelen inmiddels in het hele land toernooien. Laatst nog in Galgenwaard in Utrecht. Een hele leuke dag. Maar weet je wat me opviel? Van bijna alle teams zaten er supporters op de tribune. Van de meeste instellingen was er een tenminste een directeur, wat medewerkers en een groepje klanten ter ondersteuning aanwezig. En uit Amsterdam? Niemand. We zijn onlangs wel mooi eerste geworden op het DeltaBouman-toernooi in Rotterdam.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.