Nieuws

Vluchtelingen naar Schipluidenlaan

15 december, 2015

Vandaag zijn de eerste bussen met vluchtelingen gearriveerd bij de nieuwe, tijdelijke door HVO-Querido beheerde opvang aan de Schipluidenlaan in Amsterdam West.

De vluchtelingen uit Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan verbleven eerder tijdelijk op twee locaties in Amsterdam Zuidoost: aan de Haaksbergweg en aan de Flierbosdreef. Het pand De Oliphant aan de Haaksbergweg, dat door het Leger des Heils wordt gerund, is niet langer voor dit doel in gebruik. De vluchtelingen die er verblijven, verhuizen binnen twee weken naar de Schipluidenlaan.
Onze tijdelijke opvang voor vluchtelingen aan de Flierbosdreef blijft voorlopig bestaan. Maar ter wille van de leefbaarheid verhuizen circa 120 bewoners naar de Schipluidenlaan. Na de verhuizing zullen er in de stad drie opvanglocaties zijn met elk ongeveer 400 bewoners.

Bij binnenkomst krijgen de eerste bewoners een gekleurd polsbandje dat aangeeft op welke verdieping ze worden gehuisvest.

Bij binnenkomst krijgen de eerste bewoners een gekleurd polsbandje dat aangeeft op welke verdieping ze worden gehuisvest.

Gezinnen

De opvang aan de Schipluidenlaan 12 is gevestigd in het voormalige Calvijn College, een school voor vmbo en mbo. Door de aanwezigheid van veilige, afgesloten speelplaatsen, een voetbalveld, een basketbalveld, twee gymzalen en andere voorzieningen is de opvang goed geschikt voor de opvang van vluchtelingen. Met name voor gezinnen en kinderen.

Schipluidenlaan, bedden

Schipluidenlaan, bedden

Privacy

Volgens coördinator Raphael Rehatta van HVO-Querido moet er nog een hoop gebeuren aan het vier verdiepingen tellende pand qua aankleding. Maar door de vele relatief kleine ruimtes is het goed voor tijdelijke bewoning in te richten. Deze voormalige klaslokalen en praktijkruimten zijn goed afsluitbaar. Hierdoor kan er voor de vluchtelingen enige privacy worden gecreëerd. Ook de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer, het pand ligt naast station Lelylaan, ziet men als een pluspunt.
Het is de bedoeling dat alle bewoners binnen twee weken hun plek gevonden zullen hebben in de opvang aan de Schipluidenlaan. De opvang blijft voorlopig open tot eind mei 2016.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.