Gezinnen

Velserpoort verwelkomt gemeenteraad

Op vrijdag 31 januari organiseerde HVO-Querido een werkbezoek aan de locatie Velserpoort voor gemeenteraadsleden van de commissie samenleving uit Haarlem.

Er waren raadsleden aanwezig van GroenLinks, Jouw Haarlem, PvdA, SP en ChristenUnie, alsmede beleidsadviseurs van de gemeente en wethouder Marie-Thérèse Meijs.
Op de locatie Velserpoort in Haarlem vangt HVO-Querido twee doelgroepen op: dakloze gezinnen en individuele dakloze volwassenen. Het werkbezoek had als doel om inzicht te bieden in de profielen van de verschillende groepen cliënten, het hulpverleningsaanbod en de wijze waarop in de opvang wordt gewerkt.

Met de buurt

Het werkbezoek startte met een kennismaking met de cliënten die gebruik maken van de opvang. Begeleider Menno Soederhuizen vertelde onder meer over de samenwerking met de buurt zoals de Plus Supermarkt op het Marsmanplein. Dagelijks neemt de Velserpoort het overgebleven verse voedsel van deze winkel af, zoals brood, groente en fruit. Zo gaan we voedselverspilling tegen en krijgen bewoners iets extra’s. Ook vertelde hij over de dagbesteding die door cliënten op de locatie wordt gedaan.

Raadsleden van de Haarlemse commissie samenleving bezoeken de Velserpoort

In gesprek

Tijdens de rondleiding door het pand kwam het gemeentelijke beleid dat HVO-Querido uitvoert aan de orde, net als de bejegening van bewoners. Hierna vertelde een van de cliënten zijn verhaal en ervaringen. Raadsleden, cliënt en medewerkers gingen met elkaar in gesprek. Er werden vragen gesteld over time-out en schorsingen en over wensen en dromen voor de toekomst. Het belang van divers en gedifferentieerd aanbod en de noodzaak voor mogelijkheden voor doorstroom naar woonruimte in de regio werden benadrukt.

Kwaliteit

Eind 2019 is er bij de Velserpoort onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het werk, inclusief de bejegening van cliënten door medewerkers. Dit onderzoek is uitgevoerd door de GGD als toezichthouder namens de gemeente. De SP-Hulpdienst, verbonden aan de SP-fractie in de Haarlemse gemeenteraad had om dit onderzoek gevraagd.
‘Met de conclusies van het onderzoek van GGD-Kennemerland kunnen we tevreden zijn,’ zegt directeur zorg Anita Schaaij van HVO-Querido. ‘Voor mij zijn de uitkomsten een bevestiging van de kwaliteit van de zorg die wij bieden.’

• Een cliënt van HVO Querido Haarlem says:

Helaas is het voor de cliënten binnen uw organisatie een heel ander verhaal dan dat u opgetekend heeft, als organisatie zou ik mij diep schamen voor de zorg die u biedt in uw ” maatschappelijke” opvang.