Nieuws

Sekswerkers doen veilig aangife

28 maart, 2021

Ben je als sekswerker slachtoffer geworden van een strafbaar feit, zoals een geweldsmisdrijf, zedenmisdrijf of afpersing? Dan kun je altijd veilig aangifte doen bij de politie. Ook als je niet rechtmatig in Nederland verblijft of in de onvergunde sector werkt.

Je mag bij een aangifte iemand meenemen als steun, bijvoorbeeld iemand van het vertrouwensteam van P&G292. Als je niet naar het politiebureau durft, kan het vertrouwensteam de politie voor je uitnodigen bij P&G292 of op een andere plek voor een gesprek.

Veelgestelde vragen

Deelt de politie mijn gegevens met de gemeente of andere instanties als ik aangifte doe?

De politie deelt je gegevens niet, ook niet met de gemeente. De politie noteert alleen wat nodig is om de dader van het misdrijf te vinden. Tijdens het eerste gesprek kan de politie je precies uitleggen welke gegevens zij registreren en hoe het proces loopt. Als je, je hier niet prettig bij voelt kun je een aangifte altijd zonder consequenties afbreken.

Kan ik door een aangifte in een uitzettingsprocedure terecht komen?

Je aangifte resulteert niet in een uitzettingsprocedure. De Amsterdamse politie heeft het free in, free out protocol ontwikkeld. Dit protocol is ondertussen officieel landelijk beleid. Het betekent dat mensen zonder rechtmatige verblijfstitel veilig een politiebureau in en uit kunnen lopen en veilig aangifte kunnen doen van een misdrijf zonder dat dit consequenties heeft voor hun verblijf.
Veilig aangifte doen geldt voor slachtoffers en getuigen. Het geldt niet voor wie gesignaleerd staat voor een misdrijf in Nederland of het buitenland en dus wordt gezocht door de politie.
Bij aangifte van mensenhandel kan men (tijdelijk) in aanmerking komen voor rechtmatig verblijf en de daaraan gekoppelde voorzieningen.
Kijk hier voor meer informatie.

Krijg ik een boete voor het overtreden van de avondklok als ik daarna aangifte doe?

Nee, je krijgt geen boete. De politie beboet niet voor het overtreden van de de avondklok als je belt voor hulp of achteraf een aangifte doet.
Krijg ik een boete voor onvergund werk als ik aangifte doe van een delict dat bij sekswerk thuis heeft plaatsgevonden?
Nee, je krijgt dan geen boete. De politie geeft geen boetes voor onvergund sekswerk thuis. De politie probeert uitsluitend om het delict op te lossen waarvan jij aangifte doet.

Noteert de politie mijn adres?

Tijdens het eerste gesprek zal de politie je uitleggen welke gegevens zij willen registreren om het delict op te lossen en hoe het proces loopt. Als je niet wilt dat je adres bekend wordt of als je thuis geen post wilt ontvangen is het mogelijk om een ander adres (bijvoorbeeld P&G292) als correspondentieadres op te geven voor de aangifte.

Noteren ze het adres als het misdrijf bij mij thuis heeft plaats gevonden?

Het adres van het door jou aangegeven misdrijf wordt opgenomen in het strafdossier. Dat dossier kan alleen worden bekeken door diegenen (politie en openbaar ministerie) die rechtstreeks bij de zaak zijn betrokken om de dader van het misdrijf te bestraffen. Andere politieagenten of medewerkers van het OM mogen en kunnen niet in je dossier kijken. De politie deelt je dossier ook niet met de gemeente.

Meer weten?

Met vragen kun je terecht bij het vertrouwensteam P&G292: Heleen Driessen (06) 22 47 97 50 en Sjaak van der Kolk (06) 46 75 75 95.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.