Nieuws

Veel halen uit wat dichtbij is

13 november, 2020

Alle bewoners van het nieuwe gebouw De Finish op het al even nieuwe Zeeburgereiland kunnen het eerste jaar gebruikmaken van de diensten van community builder Flore Burger. Zowel de bewoners die zorg krijgen als de reguliere huurders. Wat betekent dat en hoe pakt zij dit aan?

De Finish heet gebouw met 56 sociale huurwoningen van woningcorporatie de Alliantie op het Zeeburgereiland, waar ook 15 gezinnen met één of meer inwonende kinderen wonen die door HVO-Querido worden begeleid. De Finish klinkt sportief en dat is het ook, het woongebouw ligt namelijk aan de Foekje Dillemastraat in de Sportheldenbuurt.

Flore Burger (1991) werkt sinds oktober 2018 bij HVO-Querido als begeleider bij ons Ambulant team Gezinnen. Daarnaast is ze sinds deze zomer voor twaalf uur per week community builder van De Finish. Niet alleen voor de gezinnen die door HVO-Querido worden begeleid, maar voor alle bewoners van het gebouw. De bemoeienis van HVO-Querido met De Finish is van tijdelijke aard. Onze cliënten wonen in een zogeheten omslagwoning. Dat betekent dat de woning na de succesvolle afronding van het begeleidingstraject op eigen naam komt te staan en onze rol is uitgespeeld. Gemiddeld duurt dit een jaar tot twee jaar.

Twee petten

‘Voor mijn rol als community builder van De Finish is het eigenlijk toevallig dat ik ook bij HVO-Querido werk,’ aldus Flore Burger. ‘Ik ben hier geen hulpverlener, ik ben hier voor alle bewoners. Onze gezinnen hier hebben allemaal een eigen begeleider en dat zijn toevallig mijn collega’s. Dit is heel leuk werk, met name de afwisseling is fijn, en het is helemaal nieuw voor mij. Het is leuk om dingen uit te zoeken. Maar ik ben ook heel blij bij het Ambulant team Gezinnen, het contact met cliënten zou ik niet willen missen. Ik heb weliswaar twee petten op, maar ik probeer bij De Finish niet de begeleider uit te hangen. Mocht ik iets signaleren, dan is de lijn naar mijn collega’s kort.

Belangstelling

Ik heb sociologie en antropologie gestudeerd aan de UvA en ik feite ben ik nog steeds met het onderwerp bezig, nu alleen heel praktisch. Het is al lang niet meer zo dat antropologen vooral exotische stammen bestuderen. Juist de eigen samenleving kan heel interessant zijn. Ik woon bijvoorbeeld al mijn hele leven in Amsterdam en er is nog zoveel in mijn eigen stad dat ik niet ken. We kunnen veel halen uit wat dichtbij is.
Zowel als begeleider als community builder heb je belangstelling voor menselijke interactie en met een onderzoekende geest stel je vragen bij dingen die vanzelfsprekend lijken. Je praat voortdurend met allerlei mensen. Wat houdt ze bezig? Wat hebben ze nodig?

Contact

Community builder is een solitaire functie, ik kan niet naar kantoor om het vak eens even met mijn collega community builders door te nemen. Maar ik ben nooit alleen, ik ben voortdurend met mensen in contact. Allereerst met de bewoners zelf natuurlijk, maar ook met de woningcorporatie, het stadsdeel, de gemeente en het netwerk in de buurt.
Er zijn meer initiatieven die met een community builder werken, maar dat gaat meestal om projecten voor mensen met een beperking. Dat is hier niet het geval, onze gezinnen hebben nauwelijks achterliggende problematiek.

Afspraken

Voor mij draait community building om het zorgen voor contact tussen buren en het opzetten van een netwerk in de buurt waardoor mensen elkaar kennen. Zo weten ze waarvoor ze bij elkaar terecht kunnen en waarvoor niet en wat ze aan elkaar hebben. Het gaat erom dat mensen zich ingebed voelen in hun woonomgeving in de breedste zin van het woord, in het pand, in de buurt en in de stad.
Momenteel ben ik onder meer de buurt aan het inventariseren. Waar zit de huisarts? Wat kun je hier allemaal doen aan sport? Waar moet je zijn voor… vul maar in. Dat soort dingen. Het is een hele nieuwe buurt, alles is nog in ontwikkeling. Mensen die ik spreek zijn aardig tevreden. De meesten zijn nog niet helemaal geland, maar nog de puntjes op de i aan het zetten na hun verhuizing. We zij nu bezig om samen per etage afspraken te maken over hoe we er hier met zijn allen een fijne leefomgeving van kunnen maken. We proberen duidelijke afspraken te maken waar iedereen zich prettig bij voelt. Hoe zullen we hier mee omgaan? Wat is voor iedereen acceptabel? Als je mensen op een open manier persoonlijk aanspreekt komen er vaak hele goede, leuke en bruikbare ideeën uit.

Gewoon een praatje maken

Voor mij is het een nieuwe rol, ik ben het nog een beetje aan het uitvinden. Wat ik tot nu toe heb gemerkt is dat je als community builder vooral open moet staan voor ideeën van anderen. Niet bang zijn om gewoon een praatje met mensen te maken. Je moet niet teveel focussen op je eigen plannen, niet te dwingend zijn, het gaat er niet om wat ik wil. Je opstelling is afhankelijk van de wensen van de bewoners, het gaat erom wat zij willen. Ik woon hier niet. Mijn doelstelling is misschien niet wat bewoners willen. Dan moet je je doelen dus aanpassen.
De meeste bewoners hebben het al druk genoeg met hun eigen leven, ik hoef ze niet ook nog eens bezig te houden. Elke week eten of sporten met de mensen uit jouw blok, gewoon omdat het buren zijn, zou jij dat willen?

Begrip

Je moet flexibel, realistisch en geduldig zijn. Je moet niet te snel willen. Als je nog bezig bent je verhuisdozen uit te pakken, staat je hoofd nog niet naar het opbouwen van een netwerk in de buurt.
Ik probeer mensen bewust te maken van wat voor hun buren belangrijk kan zijn. Als je probeert te begrijpen hoe een ander erover denkt, ben je al een stuk verder. Veel bewoners hebben nu nog geen idee wat ze aan een community builder zouden kunnen hebben. Het project is voor mij geslaagd als mensen het idee hebben dat ik ze heb geholpen bij wat ze zelf graag willen, zodat ze hier prettig samen kunnen wonen.’

Over community building

HVO-Querido ziet community building als het werk om relaties en netwerken in buurten op te bouwen om mensen te activeren en daarmee sociale verandering tot stand te brengen. Werk dat overeenkomt met het vroegere maatschappelijk opbouwwerk. Een aanvulling op de zorg die wij leveren. Community building helpt om gemengd wonen projecten sneller en beter te laten slagen.
Community building gaat voor ons verder dan onze eigen cliënten. Ook medebewoners, buurtbewoners en organisaties in de buurt zijn onderdeel van de community. Wij vinden het daarom belangrijk om zoveel mogelijk samen op te trekken en te kijken waar we gebruik kunnen maken van elkaars kwaliteiten. Daarmee sluit het perfect aan op wijkgericht werken.

Deel dit bericht:

Flore

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.