Verhalen

Van IJburg naar Tirol

18 augustus, 2015

Afgelopen week zijn zes bewoners van het Martien Schaaperhuis samen met twee begeleiders de bergen in getrokken. Er werd drie dagen gewandeld in bergen rondom het Stubaitall in Tirol, Oostenrijk.

Een kort reisverslag van Maarten Vermaas – Wandelen in de bergen vergt voorbereiding. Naast een goede uitrusting is ook de nodige conditie vereist. Daarom werd er driemaal getraind op het lopen van een lange afstand met rugzak. We liepen door de duinen van Bloemendaal naar zee. Er werd geoefend in het Amsterdamse bos, de afsluitende training was een kampeerweekend in Ommen. Met voldoende kilometers in de benen gingen we op pad.

Bewoners en begeleiders van het Martien Schaaperhuis in Oostenrijk

Bewoners en begeleiders van het Martien Schaaperhuis in Oostenrijk

Geprüft

Het Stubaitall in Tirol ligt zo’n 960 km van Amsterdam verwijderd. Met de files meegerekend is dit ongeveer veertien uur rijden. Met twee chauffeurs ging dit voorspoedig.
De Duitse polizei wilde wel even polshoogte nemen: “Ausweiss bitte”! Tot grote hilariteit van de groep moest de begeleider verschillende testen ondergaan om te bezien of er drank of drugs in het spel waren. We mochten door!

Op de top, 3.210 meter hoog

Op de top, 3.210 meter hoog

De gletsjer op

In Oostenrijk aangekomen keken we onze ogen uit naar de prachtige omgeving. Al die bergen! De omgeving riep ook vragen op, Zijn hier ook vulkanen? Is er ook een strand?
De eerste nacht sliepen we in het dal in een Gasthof. Vanuit dit hotel vertrokken we naar de voet van de berg. Een dag lopen in heerlijk weer met een prachtige omgeving.
Bergop kost flink wat energie. Deze etappe stegen we 900 meter. Met het ijler worden van de lucht nam de snelheid af. Tijdens de vele rustpauzes genoten we van het uitzicht. Na het bereiken van de hut waar wij zouden overnachten namen we de gondel verder de gletsjer op. Onze hoogtevrees leek al wat af te nemen.

De volgende dag liepen we een etappe door een bos waarna wij konden rusten in een vallei. Op het terras van de hut aldaar genoten wij van een heerlijke cappuccino terwijl de andere bergwandelaars zich aan ons bonte gezelschap vergaapte.
’s Avonds kwamen we aan bij de tweede hut. In de hutten deelden we de kamer met meerdere personen. De oordopjes kwamen goed van pas.

De vlag wordt geplant

De vlag wordt geplant

Afdaling

Vroeg in de morgen zetten we de afdaling in. Dit wordt in de bergen vaak als zwaarder ervaren dat het stijgen. De laatste kilometers werden gemaakt op karakter. Blij en voldaan kwamen we aan in het dal. Na wat uren rust werd er gezwommen in het gloednieuwe zwembad van het Stubaitall. Vooral de glijbanen waren in trek, er werd flink gekeet. Daarna konden we ontspannen in het warme bubbelende buitenbad. Een perfecte afsluiting van een enorme fysieke en mentale uitdaging.

Welverdiende rust bij de hut

Welverdiende rust bij de hut

Reacties van enkele deelnemers

Jan Geesink: De mooiste vakantie van mijn leven!
Juan Dijkstra: Na het lopen heb ik met mijn voeten in het gletsjerwater gestaan, heerlijk.
Herald Rijkland: Het was een enorme challenge, maar ik heb het gehaald en het was verrijkend.

Lees hier het verhaal van de berggids.
Kijk hier voor de foto’s.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.