Nieuws

United Under a Red Umbrella

03 januari, 2019

United Under a Red Umbrella is de titel van een indrukwekkend fotoboek, gemaakt door Mariska Majoor en haar dochter Robin Haurissa. Rode draad door United Under a Red Umbrella is de aandacht voor de werkomstandigheden, de rechten, het stigma en de toekomstdromen van sekswerkers uit 13 verschillende landen.

Op maandag 17 december werd in bar restaurant Mata Hari in het Wallengebied het eerste exemplaar aangeboden aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en aan Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D’66).
Halsema opende de bijbehorende fototentoonstelling, die tot en met 24 december 2018 in Mata Hari, aan de Oudezijds Achterburgwal 22 te bezoeken is. Daarna zijn de foto’s te zien bij prostitutie- en gezondheidscentrum P&G292 aan de Nieuwezijds Voorburgwal 292. In ’t Veld, die zich inzet voor de rechten van vrouwen en de LHBTQI-gemeenschap, gaf aan de expositie naar Brussel te willen halen.

Cover van United Under a Red Umbrella

Cover van United Under a Red Umbrella

‘United Under a Red Umbrella laat zien dat de grootste problemen die sekswerkers ervaren te maken hebben met wetgeving en maatschappelijke uitsluiting,’ vertelt Mariska Majoor. ‘Wetgeving maakt sekswerkers het werken moeilijk. Het brengt ze in gevaar. In veel landen hebben de mannen en vrouwen vanwege gender, armoede of gebrek aan opleiding geen andere mogelijkheid om in hun levensonderhoud te voorzien dan sekswerk. Er moet veel meer aandacht gegeven worden aan de werkelijke en achterliggende problemen, dan aan het onmogelijk maken van sekswerk. Het werk verbieden helpt de sekswerkers niets. Luisteren naar sekswerkers, dat is juist van het grootste belang. Betrek sekswerkers bij het zoeken naar oplossingen voor de verschillende issues.’

Boekpresentatie van United Under A Red Umbrella

Internationaal en universeel

Ondanks de culturele en maatschappelijke verschillen, die in United Under a Red Umbrella voor de lens worden gebracht, zie je dat sekswerkers overal dezelfde issues ervaren. ‘Doordat de problemen van sekswerkers belangrijke overeenkomsten vertonen, gebeurt er iets bijzonders. Uit de beelden die ik gemaakt heb spreekt een internationale stem. Een universele stem: ‘Hoor ons, zie ons!’ Ik vind het een eer dat we dat unieke geluid in beeld ‘gevangen’ hebben in foto’s en verhalen. Opvallend en positief is de veerkracht, inventiviteit en creativiteit van de sekswerkers. Ondanks de enorme tegenbeweging blijven ze vechten voor zichzelf en de community. Een mooi voorbeeld is Mai uit Thailand. Zij stelt dat vechten voor gerechtigheid niet iets is voor zichzelf, maar voor alle anderen die niet in staat zijn dit te doen.’

Anita Schaaij spreekt tijdens de boekpresentatie van United Under A Red Umbrella

Anita Schaaij spreekt tijdens de boekpresentatie van United Under A Red Umbrella

Niet afglijden

Over hoe Nederlandse sekswerkers hun vak kunnen uitoefenen zijn Mariska Majoor en Robin Haurissa positief. ‘Nederland is best een uitzondering. Wat ons land betreft spreekt daar meteen ook een waarschuwing uit. We moeten zorgen dat we niet afglijden naar het niveau van landen om ons heen. De situatie voor sekswerkers is daar echt niet goed.’ Zij doelen onder meer op Frankrijk en Zweden waar het bezoeken van sekswerkers strafbaar is. ‘Sekswerkers staan daar onder hoge druk omdat ze minder klanten krijgen, die bang zijn geworden door deze wet. Ze gaan daardoor op gevaarlijke plekken werken om klanten te beschermen tegen de politie. Bovendien hebben ze vaker onveilige seks. Omdat ze onder druk staan om voldoende te verdienen geven ze eerder toe aan deze vraag van klanten.’

Zorgen

Maar ook in bijvoorbeeld Finland is de situatie moeilijk: sekswerkers komen hier in moeilijkheden omdat ze niet mogen adverteren en er geen legale werkenplekken zijn, dit vanwege anti-pooierwetten. Ze pikken noodgedwongen hun klanten op in bars of op straat,’ volgens Mariska Majoor. Maar bij de situatie in ons land plaatst Majoor ook een kanttekening: ‘Nederland is lang een voorbeeld geweest voor andere landen. Maar het lijkt wel of we de kunst van het ontmoedigen van sekswerk afkijken van de landen om ons heen. Sekswerkers in Nederland maken zich grote zorgen om hun toekomst in Nederland. Laten we niet vergeten wat we in Nederland bereikt hebben. Daar mogen we trots op zijn en dat laat United Under a Red Umbrella ook prachtig zien,’ sprak Mariska Majoor in het overvolle café aan de Oudezijds Achterburgwal.

Centrale plek

Sophie in ’t Veld

Sophie in ’t Veld

Tijdens de presentatie van het fotoboek noemde Femke Halsema Mariska Majoor zelf ook een voorbeeld. Ze vertelde hoe ze als criminologe begin jaren negentig onderzoek deed op de Wallen. Een van de gesprekspartners destijds was Majoor. ‘Mijn opvatting over sekswerk heb ik toen van jou geleerd,’ complimenteerde de burgemeester haar. En ook van het werk van Robin Haurissa was Halsema onder de indruk: ‘Kan ik een foto van je kopen? Dan zorg ik ervoor dat die ergens in het stadhuis een mooi plekje krijgt.’ De prominente plek die de foto van Haurissa aan een Stopera-wand krijgt leek de aanwezigen te vertellen dat sekswerkers een prominente plek in het hart van de burgemeester hebben.
Ook Sophie in ’t Veld sprak de aanwezigen bij de boekpresentatie openhartig toe. ‘Maar één keer heb ik in mijn loopbaan gehuild. Dat was toen ik een ontmoeting had met een groep van twintig transgender sekswerkers in Turkije. Mensen, die hun leven lang zo’n beetje vogelvrij verklaard zijn. Die weten dat je voor de politie moet vrezen, voor wie extreem geweld alledaags is. Daarom is United Under a Red Umbrella zo’n belangrijk boek.’

P&G292

‘United Under a Red Umbrella is mogelijk gemaakt door P&G292, het gezamenlijke informatie-, hulp- en adviescentrum voor sekswerkers van GGD Amsterdam en HVO-Querido, dat hiervoor financiering heeft geregeld,’ vertelde HVO-Querido directeur Anita Schaaij. ‘Grote dank dus aan het ministerie van Justitie dat het boek mogelijk maakte.
De opbrengst van het boek, dat €29,95 kost, gaat naar het United Under a Red Umbrella-fonds van P&G292.’ United Under a Red Umbrella is te bestellen via www.pg292.nl.

Fototentoonstelling

Beelden uit United Under a Red Umbrella zijn te zien bij informatie- en adviescentrum P&G292 aan de Nieuwezijds Voorburgwal 292. In juni 2019 verhuist de tentoonstelling naar het Europarlement in Brussel.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.