Nieuws

‘U bent onze buren, u had hetzelfde gedaan’

04 april, 2022

Tussen de toeristen vallen ze aanvankelijk nauwelijks op: de 150 Oekraïners die tijdelijk in het IBIS-hotel in Badhoevedorp logeren en waarvan een deel bij elkaar gekomen is in een zaaltje voor een ontmoeting met de burgemeester van Haarlemmermeer.

Toch is er verschil. Veel vrouwen lopen rond met bedrukte gezichten, kinderen hangen rond in onesies, meiden hebben hun iPhone in de aanslag, en een handvol mannen wacht af wat er komen gaat. Applaus is er voor burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer die in haar welkomstwoord benadrukt dat haar gemeente er alles aan doet om de vluchtelingen een veilig en warm welkom te bieden. Dat er bewust voor opvang in hotels is gekozen, en niet in sporthallen. Het verblijf in Nederland moet zo aangenaam mogelijk zijn, onder de omstandigheden. En dat er nu eerst een aantal praktische zaken geregeld moet worden, zoals de registratie, het verstrekken van leefgeld, en de inventarisatie van mensen die in Haarlemmermeer aan het werk willen.

Coördinatoren Masih en Redouan van HVO-Querido

Coördinatoren Masih en Redouan van HVO-Querido

Werk

Want, zo geeft burgemeester Schuurmans aan, ondernemers in de regio gaan graag met de Oekraïners aan de slag. Daarnaast maakt Haarlemmermeer staat van wat er nodig is op medisch gebied en op psychisch gebied. Uit de bedrukte gezichten van de mensen in de zaal spreekt dat dat aanbod niet voor niets wordt gedaan. De sfeer klaart op als een vijftienjarig meisje de hotelmanager voorzichtig vertelt dat de WiFi het niet zo héél goed doet in het hotel. ‘Daar gaan we meteen mee aan de slag,’ volgt de geruststelling. Maar helemaal gemakkelijk wordt de sfeer niet. Een laatste applaus valt burgemeester Schuurmans ten deel als ze aangeeft dat de Oekraïners onze buren zijn, natuurlijk vangt Haarlemmermeer ze op, ‘U had hetzelfde voor ons gedaan.’

HVO-Querido vangt in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer in totaal circa 1.000 Oekraïense vluchtelingen op, verdeeld over zeven hotels. Daar zijn steeds teams van twee coördinatoren beschikbaar die hun gasten helpen met de registratie bij de gemeente, het beantwoorden van vragen over onderwijs, gezondheid, werk, en hun verblijf in Nederland. Eenmaal tot rust gekomen in Haarlemmermeer volgt mogelijk overplaatsing naar een andere gemeente.
Naast Haarlemmermeer vangt HVO-Querido ook Oekraïners op in Amsterdam en Haarlem. Meer informatie over de opvang van vluchtelingen leest u op de gemeentelijke websites van Amsterdam, Haarlem en de Haarlemmermeer.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.