Verhalen

Thuishaven documentaire

22 juli, 2019

Afgelopen winter volgden drie studenten van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam twee begeleiders – Tanja Kroeze en Jeffrey Duffels – van het Judith van Swethuis en de bewoners die zij begeleiden. Resultaat: een mooie, integere, soms humoristische documentaire!

Kijk hier om de documentaire Thuishaven te bekijken.

Kwark, slagroom en oxazepam

‘Het enige dat ik doe is iets aanbieden en ze kunnen kiezen of ze dat wel of niet willen. Al is die keuze slecht, wie ben ik dan om te zeggen dat je die keuze niet mag maken? Er zijn mensen die eigenlijk helemaal niks willen en dat moet je dan maar accepteren dat dat zo is,’ aldus begeleider Jeffrey. Met hun persoonlijke aanpak en engelengeduld doen begeleiders Jeffrey en Tanja hun best om het leven van kwetsbare mensen zin te geven.
En al zijn de omstandigheden soms zwaar, er is ook ruimte voor lichtheid en humor.
‘Wat zit er in de taart?’
‘Kwark, slagroom en oxazepam.’

Een still uit Thuishaven

Judith van Swethuis

Met een onuitputtelijke toewijding zetten de begeleiders van psychiatrische woonvoorziening het Judith van Swethuis zich in voor de bewoners. Velen van hen hebben een lange weg vol opnames in instellingen achter de rug. Zij krijgen geen behandeling meer, maar worden wel goed verzorgd. Thuishaven geeft een intiem inzicht in een kleine gemeenschap van uitzonderlijke mensen.
Thuishaven is de eindexamenfilm van Niels Beth van lichting 2019 op de Nederlandse Film Academie. De film maakt deel uit van een reeks eindexamenfilms in 3LAB.

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.