Nieuws

Streetfood tegen verspilling

09 november, 2020

StreetFood is een nieuw project van StreetSmart Amsterdam om voedselverspilling tegen te gaan en om mensen die dat nodig hebben gratis van een gezonde maaltijd te voorzien. Dat gebeurt door koelkastjes te plaatsen voor eten dat over is bij restaurants. Iedereen die honger heeft kan zo’n maaltijd pakken. Streetfood bestrijdt op deze manier armoede en bevordert duurzaamheid.

Hoewel de voedselverspilling in ons land langzaam iets afneemt, zijn de cijfers nog altijd onrustbarend. Per persoon gooien we jaarlijks zo’n 35 kilo eten weg, circa 10% van al het gekochte voedsel wordt verspild. Dat betekent dat we in Nederland elk jaar voor ruim 2 miljard euro aan eten weggooien.
Dat zijn cijfers waar Sanne van der Leij, projectleider van het succesvolle StreetSmart Amsterdam, van gruwt. Zij haalt met StreetSmart in de actiemaanden november en december bij honderd Amsterdamse horecaondernemers geld op voor mensen die dat nodig hebben, zoals dak- en thuislozen en gezinnen in nood. En dat doet StreetSmart nu al zeven jaar. De deelnemende restaurants vragen hun gasten om één euro extra op de rekening te mogen zetten voor dit goede doel.

Meer

‘De ondernemers die aan StreetSmart meedoen zijn heel betrokken,’ vertelt Sanne enthousiast. ‘De meeste restaurants willen daarnaast graag meer doen, niet alleen een euro vragen aan hun gasten, maar ook zelf iets bijdragen om de stad mooier te maken voor iedereen. Een aantal restaurants doet ook meer. Zo organiseren we samen foodfestivals en komen gezinnen die dat niet kunnen betalen dineren. Maar ze blijven vragen of ze niet meer kunnen doen. Zelf ben ik ook altijd op zoek naar nieuwe manieren om buiten de actieperiode iets te kunnen betekenen voor onze doelgroep. Zo hebben we deze zomer bijvoorbeeld een eigen alcoholarm bier gelanceerd.

Simpel en toegankelijk

Dus toen een collega me tipte over een project tegen voedselverspilling was ik meteen nieuwsgierig. Als je die cijfers hoort, dat is ongelooflijk. In Nederland gooien elke dag iets van 800.000 broden weggooien. Elke dag! Via via belandde ik bij Vers & Vrij in Den Haag. Daar ben ik naar toe gegaan en heb gevraagd of ik hun idee mocht lenen om iets dergelijks in Amsterdam op te zetten in ons StreetSmart-jasje, dat is StreetFood geworden.
Net als StreetSmart is het idee achter StreetFood simpel, want daar houd ik van. Wij plaatsen een koelkastje bij een buurthuis of een wijkcentrum en restaurants uit de buurt doen daar maaltijden in die ze over hebben. Ze krijgen daar van ons keurige biologisch afbreekbare bakjes voor, ze doen er een sticker op met wat erin zit, allergeeninformatie en de datum. Iedereen die dat wil kan dat vervolgens pakken en meenemen. Er is geen enkele drempel. Je hoeft bijvoorbeeld niet eerst te bewijzen dat je arm bent.

Duurzaam

We beginnen op drie plekken. De eerste ijskast van StreetFood komt bij het WOW-hostel in Bos en Lommer, die nemen we op 10 november in gebruik. De tweede koelkast komt bij Centrum De Tour van HVO-Querido te staan, die wordt gevuld door restaurants rond het Delflandplein. De derde komt bij De Verbroederij in Amsterdam Noord. En dan willen we uitbreiden naar meer. We gaan natuurlijk in zee met de StreetSmart-restaurants, want die kennen we al, maar we proberen hiermee ook aan te haken bij cateringbedrijven. Net als hotels en restaurants willen zij graag een Green Key duurzaamheidscertificaat behalen en daar kunnen wij op deze manier aan bijdragen.

Bedankje

De koelkasten komen in een klein huisje, een beetje zoals je ook bij weggeefkastjes voor boeken ziet. Dat wordt gemaakt door Basic Activering. Het zijn keurige kastjes. In de la vind je houten bestek, dus als je echt honger hebt kun je meteen eten. Je treft er ook de spelregels, de openingstijden en je kunt er een briefje met een bedankje achterlaten. Elke koelkast krijgt een of meer beheerders die ervoor zorgen dat het geheel netjes, schoon en aantrekkelijk blijft.

Doen!

Ik heb al veel cynische waarschuwingen gekregen rond StreetFood. Veel mensen zien vooral problemen, maar gelukkig zijn de restaurants enthousiast om mee te doen.
Ik vertrouw op de goedheid van mensen. Als je alleen mitsen en maren ziet, komt er nooit iets van de grond. Ik ben niet zo van de projectplannen, ik ben meer van het regelen en doen. We beginnen gewoon. Het is nieuw, we moeten het leren en we gaan het zien.’

Lees over StreetFood in Het Parool.

Deel dit bericht:

Streedfood Sanne

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.