Verhalen

Naast elkaar sporten

14 september, 2017

Elke dinsdag sport een gemengde groep van ruim tien cliënten van GGZ inGeest, Dynamo en HVO-Querido samen in de gymzaal van de St. Catharinaschool in de Vechtstraat in Amsterdam Zuid.

Na afloop wordt er steevast gezond geluncht in de Rivierenbuurt. De deelnemers sporten onder leiding van een sportinstructeur van Dynamo. Namens HVO-Querido ondersteunen Hilde Oenema en Marieke Assen, persoonlijk begeleiders bij BW Zuid en GGZ inGeest, de groep. Uiteraard doen zij zelf ook mee.

Gelijk

Het is geen vereiste, maar ook weer geen compleet toeval dat Marieke behalve tot hulpverlener ook is opgeleid tot ortho-bewegingsagoog aan het CIOS, sport en beweging liggen haar nu eenmaal goed.
‘Het leuke van samen sporten is het plezier en de ongedwongenheid, de saamhorigheid ook,’ aldus Marieke. ‘In mijn werk en in het algemeen houd ik ervan om naast mensen te staan, voor mij is iedereen gelijk. Met sporten heb je dat vanzelf. Verschillen vallen weg.

Grappen

Sporten haalt mensen uit hun isolement, het is ook een vorm van sociale controle. Het valt meteen op als iemand niet komt opdagen of als zijn shirt onder de vlekken zit. Dan kun je daar op een hele natuurlijke manier even over in gesprek gaan. De sfeer bij het sporten is allesbehalve strikt en formeel. We maken allemaal veel grappen, humor is belangrijk.
We zijn nu zo’n driekwart jaar bezig met deze sportochtenden. Het doel is uiteindelijk dat de deelnemers integreren in het reguliere sportaanbod in de wijk.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.