Verhalen

Sober wonen voor jongeren

Tags:
26 maart, 2015

Samanta Gregorius heeft haar begeleidingstraject bij het Werkhotel van HVO-Querido afgerond en woont nu via woonstichting De Key in een studentenflat in Amsterdam Noord. Een gesprek aan de hand van de vijf leefgebieden die in de begeleiding worden onderscheiden.

Samanta Gregorius (1995) is geboren en getogen in Amsterdam Zuidoost. ‘Daar heb ik met plezier gewoond. Ik woonde bij mijn moeder. Mijn ouders zijn uit elkaar gegaan toen ik nog heel jong was. Mijn vader woont ook in Zuidoost, ik zie hem regelmatig. In het algemeen heb ik een goed contact met mijn ouders. Ik kan ook goed met mijn moeder opschieten, maar niet 24/7, daarom ben ik jong het huis uit gegaan. Met mijn broer van 26 en broertje van 18 ga ik ook goed om.

Ik heb vmbo-t gedaan op scholengemeenschap Reigersbos, diploma gehaald en toen nog een jaar havo gedaan, maar dat heb ik niet afgemaakt. Daarna heb ik bij ROC West een jaar een opleiding tot onderwijsassistent gevolgd, maar dat was achteraf niet echt iets voor mij. Nu doe ik grafische vormgeving bij ROC Noord. Dat ligt mij echt, ik teken al mijn hele leven. Een juffrouw op de middelbare school moedigde mij altijd al aan om een grafische opleiding te gaan volgen.
Op het gebied van kunst houd ik van realisme en helderheid. Tekeningen en schilderijen moeten voor mij figuratief en strak zijn, ik wil gewoon zien wat het is. Ik houd niet van abstracte kunst, zoiets als Cobra vind ik echt lelijk.

Wonen en dagelijks leven

Via Jeugdzorg en Spirit ben ik uiteindelijk in begeleiding gekomen bij het Werkhotel van HVO-Querido, dat is in Bos en Lommer. En nu ben ik klaar met die begeleiding en heb ik lekker mijn eigen plekkie, een huis van mezelf. Volgens mij ben ik hiervoor in aanmerking gekomen omdat ik geen hulpvragen meer heb.
Ik heb niet speciaal één ding dat ik het fijnste vind aan dit huis, het is gewoon alles samen, mijn eigen bed, mijn eigen ijskast, mijn eigen voordeur, mijn eigen spiegels, ik houd erg van spiegels. Het zijn allemaal mijn spullen. De vloer heb ik zelf gezet.
Niemand kan hier zomaar naar binnen, ik voel me hier veilig. In het begin vond ik het wel spannend, voor het eerst alleen, maar nu voel ik me hier op mijn gemak.
Het is mijn volgende stap naar zelfstandigheid. Amsterdam Noord is een leuke plek. Ik wil in Amsterdam blijven wonen, het maakt mij niet zoveel uit waar, ik heb al zo’n beetje overal in de stad gewoond.

Financiën en sociale zekerheid

Ik heb geen schulden. In principe kan ik net van mijn studiefinanciering rondkomen. Tot eind februari werkte ik daarnaast als caissière bij Albert Heijn, hier vlakbij, op het Buikslotermeerplein, maar dat hield op. Nu ben ik hard op zoek naar een nieuw baantje.
Als ik met mijn opleiding klaar ben, wil ik freelance gaan werken. Ik hoop dat ik dan genoeg opdrachten krijg.

Samanta en Glenn

Sociale relaties

Ik heb een vriend, Glenn Groot heet hij en hij is heel lief. Zijn vader is Surinaams, zijn moeder Nederlands. Hij woont in Zuidoost, bij zijn ouders. Goeie vriendinnen hen ik ook. Daar kan ik ontzettend mee lachen, maar ik kan ook bij ze terecht als ik ergens mee zit. En bij mijn vriend natuurlijk en bij mijn broers.

Gezondheid en zelfverzorging

Soms ga ik naar de sportschool om een beetje te bewegen. Jezelf goed verzorgen vind ik heel belangrijk. Geen drugs, gezond eten, maar ook schone kleren dragen en zelf schoon en fris zijn. Ik heb zeep van Hello Kitty, dat zit er niet alleen leuk uit – ik teken vaak stripfiguurtjes – het ruikt ook heel lekker. Dat is trouwens het enige hier in huis dat echt beter kan, de douche. Ik heb geprobeerd om er een andere douchekop op de te zetten, maar dat lukte niet.

Zingeving

Ik ga naar de kerk, ik ben christen en ik lees de bijbel. Dat geeft mij steun. Ik heb mijn bijbel van een vriendin gekregen. Ik ga elke week naar de Victory Outreachkerk, vlakbij de Spaklerweg, samen met mijn vriend. Net als mijn vriendinnen draag ik een kuisheidsring, daarmee beloof ik puur te blijven. Als we gaan trouwen, geef ik de ring aan mijn vriend, dan is het niet meer nodig.’

 

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.