Verhalen

Boot uit het hoofd

Tags: veste
04 mei, 2005

De Sjeandory is waarschijnlijk het tweede schip ter wereld dat geheel zonder tekening is gebouwd. Het hele ontwerp en de uitvoering zat in het hoofd van Peter de Kuiper. Dit idee is direct vertaald naar hout, polyester of machinerie.

De Sjeandory, de naam komt niet van (pot)jandorie, hoewel de kreet tijdens de bouw meermalen is geslaakt, is vernoemd naar de kleinzonen van de ontwerper. Het is de opvolger van de Quaduque. Dat was het eerste schip dat Peter de Kuiper samen met cliënten van HVO-Querido maakte. De eersteling was vooral een aangelegenheid van bewoners van Het Klokhuis. Want daar zwaaide Peter de Kuiper in het verleden de scepter zwaaide. De werkzaamheden aan tweede boot waren toegankelijk voor alle cliënten.

De Sjeandory gaat het water in

De Sjeandory gaat het water in

Koningin

Aan de Sjeandory is ruim een jaar gewerkt op het terrein van De Veste door een wisselende ploeg van ongeveer tien man. Toen de koningin daar op bezoek kwam heeft Peter de Kuiper haar, als botenbezitters onder elkaar, meteen even de fijne kneepjes van zijn ontwerp laten zien. Zo heeft deze boot slimme stabilisatievleugels die net onder de waterlijn zitten en tegelijkertijd dienst doen als stootkussen voor de Amsterdamse wal.
De Sjeandory, uitgevoerd in fraai donkerrood, heeft wel iets weg van een rondvaartboot en biedt plaats aan ruim tien opvarenden. Het zal niemand verbazen dat Peter de Kuiper alweer bezig is met een volgend ontwerp.

De Sjeandory in de vaart

De Sjeandory in de vaart

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.