Verhalen

Ronald wil de komende 42 jaar niet roken

Tags: aak
17 oktober, 2019

Hij heeft nog altijd een rokershoestje. Niet vreemd ook, Ronald Voerman (58) is pas twee weken geleden gestopt. 42 jaar lang rookte hij. Wie snel kan rekenen weet nu dat hij op zijn zestiende begon. Zijn ouders wilden niet dat hij stiekem rookte. Daarom rookte Voerman zijn eerste shaggies thuis, mét zijn ouders.
Toen hij nog getrouwd was, deed hij samen met zijn vrouw een eerste stoppoging. Maar hetzelfde weekend ging het al mis. Zijn vrouw vroeg hem zondagochtend of hij even bij de benzinepomp langs wilde rijden voor een pakje sigaretten.

Nieuwe aanleiding

Voerman, die in een satellietwoning van de Aak woont, zag vorige maand iemand lopen met een Stoptober armbandje en zei meteen: geef mij ook zo’n armband, ik doe mee. Na 42 jaar was hij op het punt gekomen dat hij genoeg had van het roken, hij was het zat. ‘De enige die me nog smaakten waren ’s morgens bij de koffie en ’s avonds na het eten. Voor de rest is het gewoonte. Waar ben je dan eigenlijk mee bezig?’ De volgende 42 jaar hoopt Voerman door te komen zonder te roken.

Stoere stopper Ronald Voerman

Voortgang

Verleden week, in het weekend, had Voermans een dip: ‘Het was vrijdagavond, je mist toch wat om te doen, je hebt niets meer in je handen.’ In het begin was het voor hem zaak om aan het werk te blijven, bezig zijn, zijn gedachten aan roken te verzetten. ‘Dan heb je er geen erg in. Tegenwoordig laat ik mijn shag thuis, als ik op pad ga. En als de nood aan de man is, kan ik er thuis eentje opsteken,’ lacht Voerman. ‘Iman, mijn coach, belt mij af en toe en dan vraagt ze hoe het met me gaat. Dat is een enorme steun in de rug.’

Vlog

Met een aantal maten die ook aan Stoptober meedoen, is Ronald aan het vloggen over zijn stoppoging. ‘Je steunt elkaar toch, omdat je het met z’n allen doet.’ Tijdens de opname hebben ze het erover hoe trots ze zijn dat ze het volhouden. Ze peppen elkaar op: ‘Je gaat het redden!’ en ‘het is niet erg als je een terugval hebt’. Voermans: ‘We nemen de stand van zaken door en ik biecht eerlijk op dat ik er één heb opgestoken, anders neem je jezelf in de maling.’

Een mooi jaarsalaris

‘Vroeger was een pak zware Van Nelle in je achterzak stoer, nu zeg ik: ben je wel goed bij je hoofd geweest?’ klinkt het berustend uit Voermans mond. ‘Nu ik wat geld overhoud, koop ik meer snoep en gebak. Ik krijg ook al meer reuk en smaak. Voor de gein heb ik eens zitten rekenen wat ik weg heb zitten blazen in die 42 jaar. Ik kwam op 70-75.000 euro, een mooi jaarsalaris.’

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.