Nieuws

‘Petje af voor mensen in de zorg’

09 mei, 2024

‘Waarom doen jullie dit niet vaker? Elke maand ofzo’, stelt een bewoner van het Anton de Komplein in Zuidoost voor. ‘Want ik ben namelijk ook verslaafd aan koffie’, zegt hij met een grote glimlach. ‘Ja, maar het is maar één keer per jaar de Dag van de Zorg’, antwoordt Sanne van der Leij, een van de organisatoren van het evenement dat maandagochtend startte bij onze locatie in Zuidoost. Door een kopje koffie aan te bieden, stimuleren we de verbinding tussen (ambulante) bewoners, buren en onze collega’s over en weer.

‘Dit is de Rolls Royce onder de koffiemachines’

‘Wonen hier dan mensen die zorg krijgen? Daar heb ik nog nooit iets van gemerkt, en ik woon hier toch al een tijdje’, aldus een buurtbewoner bij de koffiekar die maandagmiddag bij gebouw De Berend in Overhoeks in Amsterdam Noord staat opgesteld.

‘De Dag van de Zorg? Daar heb ik nog nooit van gehoord’, stelt een andere buurtbewoner van De Berend. ‘Maar ik vind het heel goed dat het er is, zo’n dag. Mijn moeder zit nou in een verzorgingshuis en als je ziet wat die mensen daar allemaal doen… Petje af, hoor.’

Een van de bewoners van De Berend heeft er verstand van. Hij heeft zelf ooit als barista gewerkt en is onder de indruk van de spullen in de koffiekar. ‘Zie dat? Dat is een echte La Marzocco, dat is zo’n beetje de Rolls Royce onder de koffiemachines, echte klasse.’

Dag van de zorg

Zon en koffie

Dinsdagochtend is dé dag waarop het bij de Johan Huizingalaan altijd druk is vanwege allerlei teamoverleggen. ‘O ja! De koffiekar! Leuk!’ Zodra er even pauze is, haasten de collega’s zich naar buiten om samen in de zon van een kop koffie te genieten. En niet alleen van de koffie: ook de wortelcake, brownies en koekjes vinden gretig aftrek. Een paar bewoners uit de buurt durven het aan om erbij te komen staan en onder het genot van een bakkie een praatje te maken. ‘Wat een leuk initiatief!’ Cliënten laten zich in de ochtend nog niet zien, maar als de kar al bijna op het punt staat om te vertrekken naar de volgende locatie, komt er toch iemand aangelopen. Koffie hoeft hij niet, maar hij doet zich graag tegoed aan de lekkernijen.

Ook de reacties bij Marnixkade, Mauritskade en Lizzy Ansinghstraat waren positief en vergelijkbaar. Medewerkers, cliënten, buurtbewoners en passanten waren blij verrast en bleven soms (even) hangen. Dit was het hele idee hierachter, dus kortom ‘een geslaagd initiatief dat voor herhaling vatbaar is’.

Dag van de zorg

Zuivere koffie

Zuivere Koffie biedt gemotiveerde (ex-)gedetineerden een nieuwe kans in het leven door het leren van een ambacht en begeleiding naar betaald werk. De koffie wordt gebrand in het Justitieel Complex Zaanstad. Ook de brownies, wortelcake en koekjes die gretig aftrek vinden zijn gebakken in de bajes. De sterke slogan op de kar: ‘World’s first prison-based coffee roasters’ spreekt veel voorbijgangers aan. Zuivere Koffie is in Amsterdam onder meer te koop bij hun winkel aan de Haarlemmerdijk, in kledingwinkel FOUR aan de Van Baerlestraat en natuurlijk online via https://zuiverekoffie.co/.

 

Deel dit bericht:

Dag van de zorg HVO-Querido

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.