Nieuws

Patricia Steur fotografeert KWIK

Tags: kunst | muziek
20 februari, 2023

Glamour met een rauw randje vandaag in muziekcentrum Eiwerk. De bekende fotograaf Patricia Steur kwam langs om foto’s te maken van de artiesten die samen op 16 mei de volgende show van KWIK op de planken zetten. Ze maakte zowel portretten van de hele groep als van de muzikanten en zangers afzonderlijk. Dat belooft een mooi affiche te worden.

Patricia Steur werkt sinds 1980 met veel succes als zelfstandig fotograaf. Ze is vooral bekend van haar portretten van muzikale beroemdheden, tattoo-artiesten en andere wereldsterren. Haar werk verschijnt in talloze tijdschriften, op platenhoezen en cd-covers, op exposities over de hele wereld en in een tiental boeken.
Steur heeft een voorliefde voor zwart-wit fotografie. In haar werk is ze naar eigen zeggen voortdurend op zoek naar de verborgen schoonheid van mensen.

Fotograaf Patricia Steur zet de groep goed neer

Fotograaf Patricia Steur zet de groep goed neer

In goed gezelschap

Na Bono, Red Hot Chilli Peppers, Blondie, Eartha Kitt, Golden Earring, Rod Stewart, Jerry Lee Lewis, Herman Brood, The Cure, Andy Warhol, Dalai Lama, Keith Haring en vele, vele anderen zijn nu onze muzikanten van KWIK aan de beurt.

Onderzoek

‘Ik vind dit belangrijk om te doen,’ vertelt Patricia Steur. ‘Voor mij is het, zoals bij al mijn foto’s, een vorm van onderzoek. Ik ben heel nieuwsgierig. Waarom zijn er zoveel daklozen in ons land? Het is toch niet normaal dat we mensen gewoon op straat laten slapen? Onder een zeiltje! Tenzij het hun eigen keuze is natuurlijk, dan is het een ander verhaal.
Het roept bij mij veel vragen op. Waarom werkt ons systeem niet? In de grote steden van de Verenigde Staten struikel je over de dakloze mensen, dat weten we. Maar dit is Nederland, toch? Hoe kan dat nou?

Patricia Steur tussen de muzikanten van KWIK

Patricia Steur tussen de muzikanten van KWIK

Nieuwsgierig

In het begin van mijn carrière fotografeerde ik vooral muzikanten. Ook uit nieuwsgierigheid. Zo’n leven on the road, altijd maar weg van je familie en vrienden, is behoorlijk zwaar en ontregelend. Waarom maken mensen toch die keuze? Dat vind ik een fascinerende vraag. De meeste muzikanten moeten muziek maken, ze kunnen niet anders. Dat heb je in je en dat houdt niet op. Dat herken ik wel, ik denk bijvoorbeeld dat ik zelf achter de camera zal sterven.

Mooie koppen

Ik vind het fantastisch wat Lies [Lies Schilp, coördinator muziek bij HVO-Querido, red.] doet met deze mensen. Daar draag ik graag aan bij. Wij kennen elkaar al sinds 1980. We zijn allebei nogal van het doorpakken. Anders krijg je zo’n show als KWIK niet voor elkaar. Geweldig om straks al die mooie koppen te zien.’

Deel dit bericht:

Patricia Steur tussen de muzikanten van KWIK

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.