Nieuws

Passantenpension Steigereiland: vragen en antwoorden

06 juni, 2019

De gemeente Amsterdam heeft het plan om op het Steigereiland op IJburg een passantenpension te realiseren en werkt nu aan de voorbereiding hiervan. Ter informatie geven we hier antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Wat is een passantenpension?

Een passantenpension is een opvangvoorziening waar mensen tegen betaling tijdelijk wonen. In het passantenpension komen mensen even tot rust en gaan aan de slag om een einde te maken aan hun dakloosheid. HVO-Querido biedt daar lichte ondersteuning bij. Gasten kunnen maximaal een half jaar gebruik van maken van het passantenpension.

Voor wie is een passantenpension bedoeld?

De passantenhotels zijn bedoeld voor economisch dakloze mensen mét een binding met Amsterdam die zelfstandig kunnen wonen, en daar lichte begeleiding bij krijgen.
Voor mensen met geestelijke problematiek, mensen zonder geldig identiteitsbewijs, en mensen met overlastproblematiek is er andere opvang.
Kijk voor meer informatie hierover op de website van de gemeente Amsterdam.

Om hoeveel bewoners gaat het?

Passantenpension Steigereiland biedt onderdak aan 50 mensen. Er zijn 44 tweepersoons studio’s en 6 eenpersoons studio’s.

Wat is de achtergrond van de bewoners?

Het gaat om zelfredzame thuisloze mensen zonder zorgvraag. Hun thuisloosheid kan verschillende oorzaken hebben: echtscheiding, ze zijn een tijdlang inwonend geweest maar kwamen op straat te staan, ze hebben geen of onvoldoende woonduur opgebouwd via Woningnet, ze zijn failliet gegaan, of hebben met andere persoonlijke omstandigheden te kampen.
De gasten van het passantenpension zijn op zoek naar een woning en kunnen de wachtperiode overbruggen door van deze voorziening gebruik te maken.
Gasten van het passantenpension verdienen een eigen inkomen of hebben een uitkering. Overdag zijn zij aan het werk of doen zij mee aan een vorm van dagbesteding.

Hebben wij ervaring met een dergelijke opvangvoorziening in een woonwijk – of nog nauwkeuriger – zo vlakbij een basisschool?

HVO-Querido vangt sinds 1904 dakloze mensen op. Onze locaties zijn altijd midden in woonwijken te vinden geweest. Passantenpensions als dat op Steigereiland bestaan sinds 2002. Vier van de passantenpensions van HVO-Querido liggen in de buurt van een school, al onze passantenpensions liggen in woonwijken.
Gasten komen binnen via Passantenhotel Boerhaave. Vervolgens kunnen zij doorstromen naar een van onze passantenpensions, waaronder Steigereiland.
Er gelden criteria voor het doorstromen naar een passantenpension:

  • De opvangplek moet je vooruit kunnen betalen, en dus een inkomen hebben.
  • In passantenhotel Boerhaave heb je aangetoond zelfredzaam te zijn.
  • Je veroorzaakt geen overlast.
  • Je hebt geen verslavingsproblematiek.
  • Er is zicht op een vervolgplek, bijvoorbeeld door lange inschrijfduur bij Woningnet. Of je reageert elders (buiten Amsterdam) op woningaanbod. Er loopt een procedure voor een urgentieaanvraag of je wacht op andere wijze op woonruimte.
Welke ervaringen hebben wij met overlast door onze bewoners in een dergelijke voorziening?
  • Overlast komt zeer weinig voor.
  • We onderzoeken van tevoren of een gast mogelijk overlast zou kunnen veroorzaken.
  • Eén gespecialiseerd team begeleidt gasten op alle locaties.
  • Mochten onze gasten problemen krijgen, dan kunnen ze voor hulp terecht bij Passantenhotel Boerhaave.
  • We maken gebruik van observatiecamera’s (in het pand), waardoor we 24 uur per dag kunnen zien wat er gebeurt.
  • In het sporadische geval van overlast wordt een gast teruggeplaatst naar Passantenhotel Boerhaave.

Contact met de buurt

Op al onze locaties hebben we contact met buurtbewoners. In sommige gevallen zijn we bij de start direct begonnen met structurele overleggen tussen ons, buurtbewoners en andere maatschappelijke organisaties in de buurt. Maar op dit moment zijn er geen overlastzaken die afwijken van wat in andere buurten en omgevingen gebeurt. Daardoor hebben we in alle buurten op initiatief van omwonenden en andere instanties in de buurt geen structurele overleggen meer. We weten elkaar te vinden en mocht er iets te bespreken zijn, dan lopen buurtbewoners gewoon even binnen.

Deel dit bericht:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze berichten.