Verhalen

Overzicht bij VIP

Tags: goudvink
24 mei, 2019

Younes Chaouan woont nu ruim anderhalf jaar bij VIP, onze woonvoorziening in Amsterdam Zuidoost voor jongeren met een psychiatrische kwetsbaarheid. VIP staat voor vroege interventie bij psychose. Bij VIP wonen in totaal 31 jongeren en jongvolwassenen.
In het kantoortje van VIP praat Younes vlot en gemakkelijk. Hij lacht aanstekelijk en drukt zich nauwkeurig uit, zo worden bijvoorbeeld straten in zijn verhaal steevast met naam en toenaam genoemd en is hij heel precies met getallen en data van gebeurtenissen.
Younes is op 24 december 1992 geboren in Amsterdam uit Marokkaanse ouders. Zijn allereerste huis stond in de Dr. H. Colijnstraat in Geuzenveld, kort daarop verhuisde het gezin naar een andere woning in dezelfde wijk.
‘Voordat hij in Nederland kwam, werkte mijn vader onder andere in Spanje en Duitsland,’ vertelt Younes. ‘Hij deed fysiek zwaar werk en moest veel tillen bij de fritesfabriek van McCain.
Ik heb twee broers en een zus met wie ik een goede verhouding heb. Ik ben de jongste in ons gezin.

Younes en zijn begeleidster Fleur

Toekomst

Vroeger dacht ik nooit na over de toekomst. Toen ik klein was dacht ik eigenlijk altijd dat je na de lagere school zou gaan werken. Ik had geen idee was ik zou willen worden, die vraag is nooit aan mij gesteld. Ik had een cito-score van 533 en kwam op het vmbo, het Marcanticollege aan de Jan van Galenstraat. Op de middelbare school heb ik een beroepskeuzetest gedaan en daar kwam leraar uit. Je kon kiezen uit verschillende richtingen en ik heb administratie gekozen. In 2009 heb ik mijn diploma behaald met best wel hoge cijfers, voor Engels had ik bijvoorbeeld een 9,2 gemiddeld.
Daarna heb ik voor bank- en verzekeringswezen gekozen, niveau 4 op het mbo. Ik veranderde van opleiding. Juridische medewerker zakelijke dienstverlening leek me wel wat. Dat is best een leuke opleiding, je leert bijvoorbeeld van alles over wetten en rechten. In februari 2013 heb ik mijn diploma behaald.

Younes op het feest ter gelegenheid van tien jaar VIP in 2018

Versteend

Voordat ik mijn eerste psychose kreeg, eind 2015, had ik een goed geheugen. Als ik dingen kon visualiseren dan zat het ook vast in mijn hoofd.
Na het mbo heb ik nog twee opleidingen geprobeerd, docent Engels en sociaaljuridische dienstverlening, maar dat werd niet echt een succes. Ik had enorm last van faalangst, ik dacht steeds: ik ga het niet redden. Ik kon me niet meer concentreren. Op weg naar school zat ik letterlijk versteend in de tram. Ik bleef maar malen in mijn hoofd.
Ik was niet meer sociaal, ik bleef binnen en raakte geïsoleerd. Ik wist niet wat er aan de hand was. Ik hoorde harde, boze stemmen. Misschien kwam het omdat ik altijd alles had opgekropt, ik had nooit woede geuit.

Op jezelf wonen?

Een vriendin van mijn moeder is maatschappelijk werkster en zij heeft mij meegenomen naar een psychiater en zo ben ik in de kliniek van het AMC gekomen.
Ik was toen in het begin heel schuw, ik vertrouwde niemand. Ik was bijvoorbeeld bang dat de medicijnen mij zouden veranderen. Maar op een gegeven moment ging het beter, begon ik actief aan het programma mee te doen en ging ik zelf mijn doelen bespreken. Na twee maanden werd ik ontslagen en mocht ik weer naar huis.
Ik had nog wel veel mensen om me heen van Mentrum, een begeleidster, een psychiater, een jobcoach. Een van de vragen was: wil je op jezelf gaan wonen? Ja, dat wilde ik natuurlijk wel! En zo ben ik hier in juni 2017 bij VIP komen te wonen.

Veel leren

Ik het begin wist ik niet hoe ik moest koken of schoonmaken, ik kon alleen een eitje koken. Mijn moeder en mijn zus maakten mijn woning voor mij schoon, maar nu kan ik het zelf. Ik heb hier al veel geleerd, daar ben ik best trots op. Van mijn kamer heb ik mijn eigen plek gemaakt, ik heb schilderijen en posters opgehangen, plantjes gekocht en ik heb een hamster: Happy.

Werken

Ik heb een tijdje bij de Lindenhoff gewerkt, een zorgboerderij in Baambrugge. Vanaf begin januari tot eind februari 2018 werkte ik bij de Coolste Baan van Nederland, ik was onder andere toezichthouder op de ijsbaan in het Olympisch Stadion. Maar ik wilde toch graag iets met mijn diploma doen en na een lange zoektocht werk ik nu als team-assistent van de jongerenadviseurs bij Gemeente Amsterdam. Ik maak bijvoorbeeld de dossiers aan van jongeren en houd deze bij. Ik werk vier dagen, zes uur per dag, en zit bijna de hele dag achter de computer en aan de telefoon. Het is een leuke baan, ik voel me daar heel erg thuis. Laatst is mijn functioneren geëvalueerd en heb ik een contractverlenging gekregen.

Ontspannen

Voor mijn ontspanning doe ik allerlei dingen. Wandelen, fietsen, fitnessen, gamen, tv kijken, en voetballen bijvoorbeeld, ik houd van Ajax en naar films kijken. Verder houd ik veel van muziek: rap, Nederlandse zangers, klassiek en Arabische muziek, ik houd ervan om mee te zingen. Soms ga ik met mijn vrienden door de stad wandelen, van Plein ‘40-‘45 om de Sloterplas heen naar Osdorp bijvoorbeeld. Via Don Bosco heb ik meegedaan aan de Dam tot Damloop.

Een leuke vrouw

Vrijdag is mijn vrije dag, dan ga ik naar mijn ouders om te eten en gezellig bij te praten. Dan speel ik met het kindje van mijn zus, ga ik naar de moskee en zie ik mijn vrienden.
In de toekomst zou ik graag een vaste eigen woning willen hebben. Als ik gewoon mijn best blijf doen hier en goed blijf schoonmaken dan komt dat wel.
Ik hoop dat ik op mijn werk een vaste aanstelling krijg en dan hoop ik ook een leuke vrouw te vinden. Ik had me ingeschreven op de datingsite Durf jij met mij, maar helaas zijn daar momenteel geen dames te vinden in mijn leeftijdscategorie.

Positief

Ik ben best wel empathisch en ik sta positief in het leven. Bijna altijd ben ik vrolijk, ik groet mensen, ik klets met mensen op straat. Ik houd ervan om grapjes te maken en lol te hebben. Ik ben echt blij en dankbaar dat ik bij VIP kan wonen, het is een mooie kans. Laats heb ik hier twee begeleiders van een jongeren die hier misschien komt wonen een rondleiding gegeven, dat vond ik leuk om te doen. Ik kan nu veel beter voor mezelf opkomen en zelf dingen doen en regelen, ik ben minder afwachtend. Ik heb hier weer overzicht over mijn leven gekregen.’

 

 

Deel dit verhaal:

Meer lezen?

Bekijk dan al onze verhalen.