Iedereen die tussen 1962 en 1995 wel eens bij HVO aan de Weesperzijde is geweest kent het werk van de fotograaf Oscar van Alphen.
Door de bouw van de Nederlandse bank aan het Frederiksplein moet Hulp voor Onbehuisden zowel een andere plaats vinden voor Folmina, een tehuis voor 24 meisjes aan het Oosteinde als voor het hoofdkantoor aan het Westeinde, een straat die nu niet meer bestaat. Na veel vijven en zessen biedt de gemeente HVO het kantoor van de voormalige Luycks zuurwarenfabriek aan de Weesperzijde 116 aan als locatie voor het hoofdkantoor.
De opening van dit nieuwe kantoor wordt in december 1962 opgesierd met een expositie van fotograaf Oscar van Alphen, pseudoniem van Cees Nieuwenhuizen, die op 21 november 2010 op 87-jarige leeftijd overleed.
De ijzersterke foto’s zijn al die jaren blijven hangen. Van Alphen leverde niet alleen foto’s voor de muren van het hoofdkantoor, hij droeg begin jaren zestig ook regelmatig bij aan Levensstrijd, het tijdschrift van HVO in die tijd.
Hij maakte onder meer foto’s van het vrouwen- en gezinstehuis van HVO aan de Roggeveenstraat en van het zomerkamp van het Prinses Marijkehuis.
Oscar van Alphen bracht in 1958 zijn eerste fotoboek uit, Kinderen in de grote stad, en werkte als maatschappelijk betrokken fotograaf toen in de sfeer van het naoorlogse humanisme, net als bijvoorbeeld de fotografen Maria Austria en Cas Oorthuys.
HVO had aan de Weesperzijde 116 niet alleen het hoofdkantoor, maar huisvestte er aanvankelijk ook de afdelingen Voogdij en Reclassering en later het Begeleid Zelfstandig Wonen.